Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

luni, 28 august 2023

Duminica a 12-a după Rusalii Tânărul bogat și https://youtu.be/prNn3ilpGSA?si=GPCh8YZNbNXnAC_D

FRAGMENT DINTR-O PREDICĂ DE DUMINICĂ, 27 AUGUST 2023


 Duminica a 12-a după Rusalii

Tânărul bogat


Taina Evangheliei de astăzi stă în a înțelege diferența între bine (și cine este cu adevărat bun?!) și desăvârșire. Tânărul bogat, cel bun în fapte, se lovește de neputința de a deveni desăvârșit. 

Binele este omenesc, desăvârşirea este dumnezeiască. Binele este folositor şi chiar necesar; *desăvârşirea este gratuită și tainică, ca şi frumuseţea, ca și dragostea, ca și dăruirea de sine, ca şi sacrificiul, ca și nunta Mirelui din Evanghelie… *

Dacă vrei să fii desăvârşit, vinde tot ce ai şi dă săracilor, lasă totul (mai ales voia ta) şi urmează-Mi, zice Domnul. Dăruieşte-ţi pe deplin viaţa, leapădă-te de tine, mori ție (și mai ales lumii) şi urmează-Mi - cam aceasta e măsura dragostei la care suntem chemați!

Fă precum fac Eu pentru mântuirea lumii. Poartă-te ca un Dumnezeu (desăvârșit) printre oameni (fie ei și buni): fii după asemănarea dragostei care nu poate să cadă niciodată.

Greu cuvânt pentru un tânăr care le are pe toate. Până la urmă, cel mai greu lucru la care putem renunța în viață nu este bogăția, care este din afară, ci voia proprie, care este interioară.

Sf. Arsenie cel Mare zice că “voința proprie este poartă de aramă între om și Dumnezeu” și cât de greu ne este a ne tăia voia și a sfărâmă această poartă!

Să nu uităm însă concluzia: “că cele ce sunt cu neputinţă la oameni sunt cu putinţă la Dumnezeu”. Ceea ce noi nu putem făptui, Dumnezeu va desăvârși în noi. *Domnul poate face cămila mică şi urechea acului mare! *

Adevărata noastră bogăţie – şi singura – este Dumnezeu! Să nu o pierdem niciodată! 

Și predica Părintelui meu tutore de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” - Prof. Daniel Benga: https://youtu.be/prNn3ilpGSA?si=GPCh8YZNbNXnAC_D 


Niciun comentariu: