Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

sâmbătă, 26 august 2023

DESPRE „MONOGRAFIA PAROHIEI SFÂNTULUI MARE MUCENIC GHEROGHE – MĂRȚIȘOR”, A PĂRINTELUI PAROH DRAGOȘ-AURELIU MARINEAȚĂ

 

DESPRE „MONOGRAFIA PAROHIEI SFÂNTULUI MARE MUCENIC GHEROGHE – MĂRȚIȘOR”, A PĂRINTELUI PAROH DRAGOȘ-AURELIU MARINEAȚĂ




Apărută în condiții grafice deosebite, la Editura Cuvântul Vieții din București, „Monografia Parohiei Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – Mărțișor”, alcătuită de Părintele paroh Dragoș-Aureliu Marineață, este o mărtuire-document a istoriei vechi și noi a zonei de sud a Bucureștiului, zonă în care se ridică, semeață, de ani buni, biserica Mărțișor.

Biserica Mărțișor se află în cartierul Berceni, pe strada Mărțișor, nr.63, sector 4. Nu departe de ea se află Casa Memorială Tudor Arghezi și Școala gimnazială Mărțișor.

Monografia – care are 95 de pagini, la care se adaugă altele conținând Bibliografia și Anexa foto – este alcătuită din șase capitole; al VI-lea capitol îl constituie Concluziile: I - Istoria locurilor, II - Istoria Parohiei și a bisericii, III - Biserica astăzi – îmbunătățiri, IV - Slujitorii bisericii, V - Ctitori și donatori ai bisericii Mărțișor.

Notele de subsol ale monografiei dau mărturie unei documentări solide, vaste, uneori unele din acestea putându-se substitui unor adevărate subcapitole (de pildă, nota 212, p.48).

„Monografia Parohiei Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – Mărțișor” este o istorie vie a vieții și credinței, o istorie scrisă în amintiri, ce nu are cum să piară prea curând. O istorie ce vine din vechime, își dă mâna cu prezentul, înaintând spre un viitor bine așezat în matca Timpului, a Cuvântului dăltuit în piatră și în inimi.

Precum Arghezi care scria, odinioară, „Nu-ți voi lăsa drept bunuri, după moarte, / Decât un nume adunat pe-o carte” (poezia „Testament”), Părintele paroh Dragoș-Aureliu Marineață a consemnat, în monografia Preacucerniciei Sale, fapte și nume ce nu pot fi date uitării, oameni ce au slujit Altarului de la Mărțișor, dar și pe cei ce au pus o cărămidă la zidirea și dăinuirea acestui Sfânt lăcaș de cult. Și încă o mai fac, cu gândul la generațiile ce vor urma.

Monografia este a unei biserici tăcute, smerite, semeață prin istoria nașterii sale, prin tainice rugăciuni, rostite cu timp și fără timp. O biserică care, la umbra zidurilor sale, adăpostește istorie, viață și speranță.

Așa cum putem citi din anunțul făcut în Foaia de duminică a bisericii Mărțișor din 20 august 2023, aceasta va împlini în curând (pe 19 septembrie 2023) 75 de ani de la târnosire. Cu aceste prilej a fost redactată și publicată și Monografia sa, ce poate fi procurată – de oricine și-o dorește – de la pangarul ei.

A consemnat profesor Nicoleta Enculescu, București






Niciun comentariu: