Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

luni, 6 martie 2023

PELERINAJUL BUCURIEI ÎN DUMINICA ORTODOXIEI

 PELERINAJUL BUCURIEI ÎN DUMINICA ORTODOXIEI

    În Duminica Ortodoxiei, pe 5 martie 2023, prin grija Părintelui paroh Daniel-Alexandru Bărîcă și a doamnei preotese Georgiana Bărîcă, ni s-a oferit nouă, enoriașilor parohiei Buna Vestire – Belu din București, stector 4, prilejul de a participa, cu entuziasm și emoție, la Pelerinajul Bucuriei, care a avut loc la Mănăstirea Delta Neajlovului din județul Giurgiu.
    Cu mic, cu mare, noi, cei 13 copii și 24 de tineri și adulți, cu vârste cuprinse între 4 și 76 de ani, ne-am regăsit în curtea bisericii parohiei noastre și am purces la drum, întâmpinați de „Bună dimineața!” razelor plăpânde ale unui soare strălucitor, ce anunțau o zi minunată, deosebită și plină de semnificații. O zi de adevărată sărbătoare. Căci ce altceva poate fi decât o sărbătoare biruința Ortodoxiei asupra ereziilor prin restabilirea cultului sfintelor icoanelor (încă din 11 martie 843), prăznuită în prima duminică din Postul Păresimilor?
    Ne-am bucurat de atmosfera unei lumi uitate de...lume. Lumea monahală. Pașii ni s-au oprit sfioși într-un tărâm de basm, într-un loc în care harul se revarsă în străluminări de verset și rugăciuni. Locul care te apropie mai mult de Dumnezeu, de pacea multcăutată și frumos. O frântură de Rai. O pregustare a Raiului Ceresc. Așa a rămas în sufletele noastre Mănăstirea Delta Neajlovului, aflată în imediata apropiere a Capitalei, la numai 30 de km distanță. Părintele stareț ne-a primit cu brațele-i deschise, dimpreună cu frații monahi viețutori de aici. Ne-am bucurat de Sfânta Liturghie, ne-am hrănit din Cuvântul dulce al Evangheliei, o parte dintre noi ne-am și împărtășit, iar cei mici, copiii, după ce au lucrat cu sârg în chiar curtea Mănăstirii, au oferit, în dar, felicitări bunicelor și mamelor aflate în biserică. Am oferit, de asemenea, iconițe și acatiste ale sfinților tămăduitori, precum și buchețele zâmbitoare de flori. Copiii au încheiat această zi cu recitarea unor versuri, închinate bunicelor și mamelor.
    A fost o zi în care am respirat cu toții VIAȚA ce pulsa, în fiecare fir de iarbă ce-și ridica căpșorul din pământ, în fiecare muguraș plesnit, la cote maxime, ocrotiți de Îngeri și de Sfinți.
    Odată pătruns pe poarta Mănăstirii Delta Neajlovului, te simți, cu adevărat, liber, îți simți sufletul liber, zburdând ca un copil uimit și bucuros – în același timp – de descoperirea frumuseților unei alte lumi. Minunate. AICI frumusețea nu mai este amăgitoare, precum în lumea de dincolo de garduri și de drumul prăfuit ce separă cele două tărâmuri: universul mirean și lumea monahală. AICI este locul în care speranța și credința nu mai sunt un vis, ci certitudine.
    Cu sufletele încărcate de certitudinea ocrotirii Bunului Dumnezeu, a Maicii Domnului, a Sfinților și a Îngerilor, cu sufletul viu de speranță ne-am despărțit, cu greu, de locul dătător de bucurii, unde rugăciunea se rostește, spre folosul nostru, al tuturor, neîncetat, cu timp și fără timp.
    A consemnat NICOLETA Enculescu, profesor de limba și literatura română
    Foto credit: prezbitera Georgiana Bărică
















Niciun comentariu: