Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

duminică, 1 mai 2022

Mănăstirea Delta Neajlovului, județul Giurgiu

 

În Duminica Tomii, o lume nou-descoperită (de mine), o lume uitată de...lume. Lumea monahală. Locul în care harul se revarsă în străluminări de verset și rugăciuni. Locul care te apropie mai mult de Dumnezeu. Loc încărcat de pace și frumos. O frântură de Rai. O pregustare a Raiului Ceresc: Mănăstirea Delta Neajlovului. Aflată la doar 30 de km de București. Mănăstire aflată în județul Giurgiu, al cărei stareț este Preacuviosul Părinte Ieromonah Gamaliel Pavel.

De cum intri pe drumul prăfuit de țară, ce se desprinde, la dreapta,  din șosea și se îndreaptă direct spre curtea mănăstirii, în fața ochilor ți se deschide o priveliște nu tocmai plăcută: ruinele chiliilor călugărilor și ale azilului de bătrâni, ce s-ar fi vrut terminate, dar lipsa banilor și scurgerea nemiloasă a timpului își pun serios amprenta, măcinând nisip și piatră, mortar ce ține lipite cărămizi de cărămizi. La fel, în spate, semeață, încă zâmbitoare, de dimensiunile unei catedrale, noua biserică a asamblului mănăstiresc. Doar Sfinții și Îngerii, alături de Maica Domnului și de Iisus Pantocrator, mai speră să audă, înălțându-se la Cer, rugăciuni de-aici, spre a fi ascultate și împlinite. Și visul sau dorința arzătoare a monahilor viețuitori din prezent de a împlini testamentul ctitorului principal, vrednicul de pomenire Arhimandrit Irineu Iurașcu.

Hramurile Mănăstirii sunt, așa cum se poate afla din pliantul realizat de Episcopia Giurgiului, sunt: Nașterea Maicii Domnului (biserica mare), Înălțarea Domnului (biserica din lemn, construită în stil maramureșan, de dimensiuni mici, umplută până la refuz, la marile praznice, de credincioșii care vin tocmai din Capitala țării noastre, ori din comunele nu prea îndepărtate, și în care se țin, zi de zi, urmând tipicul călugăresc, toate Sfintele Liturghii), Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (paraclisul).

Nu am vizitat (deși mi-aș dori, în viitor, lucrul acesta), însă am aflat că aici este și o bibliotecă cu un fond de carte destul de mare.

Proiectat ca o adevărată fortăreață a credinței strămoșești, ansamblul mănăstireasc, cu ruinele sale ce plâng la soare și în ninsoare, își așteaptă, însetat de ghiers întraripat de rugăciune și nădejde, oamenii de bine ce ar putea ajuta la finalizarea proiectului început de vrednicul de pomenire Arhimandrit Irineu Iurașcu, fost stareț aici.

Pentru cei ce vor să ajute, există un cod fiscal (16139499) și un Cont Iban (RO81RNCB0145037293120001), deschis la BCR, Sucursala Giurgiu.

Mai multe despre Sfânta Mănăstire puteți afla de-aici: Mănăstirea DELTA NEAJLOVULUI (manastirea-delta-neajlovului.blogspot.com) și de-aici: (20+) Mănăstirea Delta Neajlovului | Facebook .

Surse internet: https://www.youtube.com/watch?v=S7J32UgrlPk , https://www.youtube.com/watch?v=zth2YNWjJY0 , https://www.youtube.com/watch?v=rdyhxifzNy0

























Niciun comentariu: