Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

miercuri, 13 septembrie 2023

ÎNCEPUTURILE ȘI CONTINUITĂȚILE AU NEVOIE, MEREU, DE BINECUVÂNTĂRI

 

ÎNCEPUTURILE ȘI CONTINUITĂȚILE AU NEVOIE, MEREU, DE BINECUVÂNTĂRI



Începuturile, ca și continuitățile, au nevoie, întotdeauna, de binecuvântări.


Iar când e vorba de școală, de un nou an școlar, acestea sunt cu mult mai mult decât binevenite, pentru că fără Dumnezeu nu putem crește, fie noi mici, fie mari, nu putem ajunge sub „flacăra divină”.


Sfaturi către tineri, de la Sfântul Vasile cel Mare


Anul școlar debutează, de fiecare dată, sub ocrotirea Maicii Domnului și a Sfintei Cruci, două sărbători creștine ce-și au prăznuirea în apropierea acestui eveniment important din viața elevilor: Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie) și Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie). La fiecare început de an școlar, renaștem, dimpreună cu dorințele noastre de cunoaștere, de aflare de noi răspunsuri la noi întrebări, creștem pe parcursul acumulării învățăturii celei bune. Trebuie să avem grijă, profesori și elevi, „să fim înțelepți ca șerpii și blânzi ca porumbeii”, așa cum ne îndeamnă Rugăciunea ce se rostește la început de an școlar – Matei 10, 16. Să fim blânzi și înțelepți, zicând „Fie, Doamne, voia Ta cu noi!”. Să ne placă să învățăm, să perseverăm în cunoaștere, dar să știm a strânge, din toată învățătura, precum albinele, doar cât ne trebuie pentru lucrul nostru. „Noi, dacă suntem înțelepți, să luăm din cărți cât ni se potrivește și cât se înrudește cu adevărul, iar restul să-l lăsăm. Și după cum atunci când culegem flori de trandafir, dăm la o parte spinii, (…) să culegem atât cât este de folos și să ne ferim de ce este vătămător” (Sfântul Vasile cel Mare – Omilia a XXII-a către tineri).

Sfânta Cruce – armă împotriva potrivnicului



Potrivit Sfântului Vasile cel Mare, mintea și sufletul nu trebuie predate sau încredințate fără rezervă decât lui Hristos. De aceea, în ecuația aceasta a învățării, numitorul central este Iisus Hristos, rugăciunea, credința, buna înțelegere, îngăduința. Să ne așezăm la mesele de lucru încredințându-ne mințile, spre luminare, lui Hristos, închinându-ne, să facem totul cu binecuvântarea semnului Sfintei Cruci. Niciun lucru să nu-l facem – după cum ne îndeamnă Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie (https://doxologia.ro) - până nu ne însemnăm cu Sfânta Cruce! Când plecăm în călătorie, când începem lucrul, când mergem să învățăm carte, când suntem singuri, dar și cu mai mulți. Nu ne vom mai teme atunci de farmece sau de descântece sau de vrăji. „Că acelea se topesc de puterea Crucii, ca ceara de la fața focului și ca praful în fața vântului. Cine este următor al Crucii lui Hristos, iubește și crucea cea dinăuntru, și cinstește cu evlavie și semnul ei, adică pe cea din afară”.

Înălțarea Sfintei Cruci stă chezășie că, pentru a-ți împlini visul, setea de cunoaștere, trebuie să te jertfești. Jertfa aceasta cuprinde totul: bunătatea, înțelepciunea, iubirea, credința, fapta bună.



Deschiderea noului an școlar la Școala gimnazială „Mărțișor” din sectorul IV, București. Mesajul Preafericitului Părinte Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române



Și Școala gimnazială „Mărțișor”, din sectorul IV al Capitalei, și-a deschis astăzi porțile cu binecuvântări și rugăciuni de sporire în înțelepciune și luminarea minții, de sănătate și putere de muncă, pentru obținerea unor rezultate bune și foarte bune la învățătură și în viață. De asemenea, a fost pus la inima cadrelor didactice, elevilor, părinților și bunicilor, de către Preotul paroh al Parohiei „Mărțișor”, în care se află instituția de învățământ, mesajul Preafericitului Părinte Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin care se subliniază necesitatea „cultivării învățăturii creștine în viețile” tuturor, prin „reașezarea educației pe învățătura izvorâtă din Evanghelia iubirii smerite și milostive a lui Hristos”. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel îi asigură atât pe tineri, cât și pe ocrotitorii și pe îndrumătorii acestora de rugăciunile înălțate Preasfintei Treimi, „Izvorului vieții și al iubirii veșnice, ca să le lumineze și să le umple de pace și de bucurie sufletele, spre a fi o binecuvântare pentru Biserică și poporul român” (https://basilica.ro/patriarhul-daniel-la-inceput-de-an-scolar-invatatura-crestina-izvor-de-lumina-si-comuniune/?fbclid=IwAR1zpvuyH_yVkmvuIEjX4tSpqn40vOhCLgYtD8kCNOd2Y5ehZB6sQFZYVk).

Spre a fi deplină bucuria celor ce au pășit pentru întâia oară pragul acestei școli, dar și pentru cei mai mari dintre copii, spre a li se înlătura emoțiile negative, celor prezenți la festivitatea de deschidere a anului de învățământ 2023-2024 li s-a prezentat și un scurt program artistic, unde și-au demonstrat măiestria chiar elevii „Mărțișorului”.

A consemnat profesor Nicoleta Enculescu, București
















Niciun comentariu: