Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

luni, 15 mai 2017

HAIDEȚI LA HOREZU! VENIȚI SĂ NE ADĂPĂM SUFLETELE ÎNSETATE DE ELIXIRUL BASMELOR COPILĂRIEI NOASTRE!



HAIDEȚI LA HOREZU! VENIȚI SĂ NE ADĂPĂM SUFLETELE ÎNSETATE DE ELIXIRUL BASMELOR COPILĂRIEI NOASTRE!




HAIDEȚI SĂ-I CUNOAȘTEȚI PE CEI MAI TINERI ȘI INVENTIVI CERAMIȘTI POPULARI DIN HOREZU: MARIA-DIANA POPESCU ȘI ION-GABRIEL DOGARU




Ceasul ceramiștilor măsoară timpul în povești și amintiri, în speranță
și frumos, în simbol și credință. În curând, ne vom bucura privirile,
admirând, iară și iară, minunățiile realizate cu simț estetic, bucurie
și ingeniozitate, mână sigură și suflet curat, emoție și har. În
curând, Târgul de Ceramică COCOȘUL DE HUREZ își va deschide porțile,
lăsând vizitatorii să pășească pe tărâmul de vis al artei populare
oltenești de sub splendoarea muntelui scăldat în străluciri de
soare...
Când? În perioada 2 - 4 iunie 2017...
            

            Vă invit să-i cunoaşteţi acum, prin interviul pe care am avut plăcerea de a-l realiza, pe maeştrii ceramişti Maria-Diana Popescu şi Ion-Gabriel Dogaru din localitatea Horezu, judeţul Vâlcea, ale căror creaţii artistice în lut cântă-n culori, dănţuind pe harfa inimii noastre precum un curcubeu răsărit după o binecuvântată şi curăţitoare ploaie! Credinţa lor, înscrisă legendar în lutul frământat în poveşti şi motive de basm, stă mărturie şi adevereşte pe deplin doza imensă de entuziasm şi creativitate cu care au fost înzestraţi.

O LUME PLINĂ DE HAR, O LUME NĂSCUTĂ SUB HARUL ȘI OCROTIREA LUI DUMNEZEU ȘI AL SFÂNTULUI MARTIR CONSTANTIN BRÂNCOVEANU
            - Hristos a înviat! Diana, te-ai născut acolo unde pământul ia viață, în Horezul cel plin de legendă și har. Când s-a întâmplat aceasta?
            - Adevărat a înviat! Într-adevăr! M-am născut vara, într-o zi de august. 16 august.

DE LA PICTURĂ ȘI DESEN LA PLĂMĂDIREA PĂMÂNTULUI CU APĂ, CULOARE ȘI FOC
            - În timpul anilor de studiu, ce discipline te-au atras?
            - Printre materiile mele favorite s-au aflat desenul și pictura.

            - Ne poți spune câte ceva despre începuturile tale într-ale olăritului? De unde dorința aceasta a ta de a plămădi pământul cu apă, culoare și foc? Cine ți-a îndrumat pașii către așa ceva?
            - O întâmplare frumoasă a făcut ca eu să cunosc acest meșteșug, în anul 1998. Am avut privilegiul ca mentorul meu să fie unul dintre cei mai buni ceramiști din Horezu, SORIN GIUBEGA. Apoi m-au ajutat să mă perfecționez și să creez tot mai multe modele cei din familia BÂSCU GHEORGHE.

            - Există astfel de cursuri?
            - Există niște cursuri. Eu le-am urmat din nevoia de a deține diplome, de a-mi fi certificată abilitatea.

            - Cine ar vrea să se specializeze în arta modelării lutului, unde ar putea să facă acest lucru?
            - La noi, în Horezul cel pitoresc, cursuri de ceramică se pot urma la Clubul Copiilor.


CALITATE, NOUTATE, INVENTIVITATE. SUFLET ȘI ARMONIE, TRUDĂ ȘI BUCURIE
            - Care sunt satisfacțiile (sau insatisfacțiile) pe care le are un artist ceramist? Nu este greu să-ți procuri culorile, lutul, instrumentele de lucru?
            - Satisfacții ai atunci când ceva creat de tine iese foarte bine și când lucrările tale sunt și căutate.  
            În ziua de astăzi, există materiale ceramice care ne scutesc munca de a umbla în căutarea lor, dar costă destul de mult, nu sunt chiar atât de ieftine. Însă atunci când îți dorești ca produsele tale să fie - în primul rând - de calitate și să se poată folosi în orice gospodărie, merită!
            Am adus pe piață ceramică ecologică, chiar folosim un smalț ecologic, pigmenți ecologici, care le dau celor ce ne achiziționează produsele un plus de siguranță.

            - Lucrezi singură sau în colaborare cu alte persoane?
            - Lucrez alături de Ion-Gabriel Dogaru, avem un atelier în orașul Horezu, situat pe strada Constantin Brâncoveanu, nr.3. Aici putem fi găsiți în fiecare zi. Ne-am cunoscut în urmă cu ceva ani, el susținându-mi dorința de a lucra ceramică într-un stil nou, creativ. Așa am pus bazele propriei noastre afaceri.

            - Artiștii populari sunt sprijiniți în vreun fel?
            - Nu, din păcate!

            - Ați avut prezentări în cadrul târgurilor, expozițiilor? Cum ați devenit cunoscuți în acest domeniu?
            - Am mers și mergem, cu produsele noastre, la târguri și expoziții, făcând demonstrații cu roata olarului. Avem și o pagină pe Facebook - ”Ceramică Diana și Gabriel”. Așa, doritorii ne pot vedea creațiile, ne pot contacta mai ușor, având în vedere că foarte multe persoane au cont pe acest site de socializare. Doritorii pot comanda chiar și produse personalizate.





            - Ce vă propuneți să promovați prin creațiile voastre?
            - În primul rând, la noi se simte, în orice produs realizat, plăcerea de a crea, pasiunea și dăruirea, inventivitatea. Frumosul. Fiecare obiect îl vrem unic, să stârnească bucuria oricui de a-l avea în casă. Pentru aceasta, ne ”punem chiar sufletul la bătaie”, cum se spune pe la noi. Promovăm tradiția și  frumusețea sufletului autentic românesc, bunătatea, emoția și bucuria, creativitatea și perseverența.
            - Cum v-ați caracteriza pictura?
            - În realizarea desenelor, practicăm modele și simboluri tradiționale, la care nu renunțăm, ci pe care le perpetuăm, chiar dacă reproducem, în imagini atrăgătoare, și pagini ale poveștilor copilăriei noastre, păstrând patina timpului: ”Capra cu trei iezi”, ”Punguța cu doi bani”, ”Păcală”, ”Pupăza din tei” etc..
            Simbolurile tradiționale pe care le practicăm sunt: cocoșul de Hurez - emblema ceramicii noastre -, porumbița, spirala vieții, crucea, șarpele, peștele, pomul vieții, soarele. Cocoșul este simbolul izbânzii luminii împotriva întunericului, este simbolul reînvierii și al nemuririi sufletului, al bărbăției, al virilității și al vitalității poporului român. Spirala vieții este simbolul continuității și infinitului. Crucea este simbolul credinței și al protejării Tainelor Sfinte. Șarpele este cunoscătorul binelui și al răului, este apărătorul casei. Peștele este simbolul credinței. Pomul vieții simbolizează perpetuarea, regenerarea, este simbolul tinereții fără bătrânețe și al vieții fără de moarte. Soarele este simbolul vieții și al bucuriei.
            Secretul meșterilor olari de la Horezu tocmai acesta este: pentru a fi bun, trebuie să fii ager ca și cocoșul, iscusit ca șarpele, răbdător ca peștele.










GÂNDURI PENTRU VIITOR

            - Cu un prezent atât de bogat în realizări, ce vă doriți pentru viitor?
            - Ne dorim să putem crea mereu câte ceva nou, atractiv, unic pe piața de profil, să bucurăm sufletele și privirile tuturor celor ce ne găsesc - fizic și virtual -, iar pentru aceasta - să fim sănătoși.

            - În încheiere, vă rog să adresați un cuvânt cititorilor acestui interviu.
            - Se spune că ”povestea ceramicii de Hurez este povestea unui bulgăre umil de pământ, rostogolit ca-n basme de câteva ori și transformat în Făt-Frumos - vas însuflețit -, ce cunoaște elixirul tinereții fără bătrânețe”. Haideți să-l cunoașteți și altfel pe Făt-Frumos! Haideți la Horezu! Până atunci, zile senine să veți și multe bucurii!
            - Vă mulțumim pentru interviul acordat!
            - Cu drag!

Timpul îndrăznelii de a transpune în lut visurile tinereţii lor măsoară secundele în haina reuşitei încântării ochiului admiratorului expert sau mai puţin expert, transformă clipele în bătăi de inimi ce tresaltă ca un fâlfâit de aripă de alb porumbel la sublimul ce iradiază din fiecare fibră de pământ plămădit şi ars în topitoare, spre a renaşte în durabilitatea şi armonia poveştii lui.
Profesor Nicoleta Enculescu -  Școala gimnazială nr.150 și Liceul ”Mircea Eliade”, București






Niciun comentariu: