Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

sâmbătă, 11 ianuarie 2025

O seară minunată, petrecută în atmosfera creată de oameni de excepție în Studioul de operă și multimedia al Univertistății Naționale de Muzică din București

 O seară minunată, petrecută în atmosfera creată de oameni de excepție în Studioul de operă și multimedia al Univertistății Naționale de Muzică din București!

Premiera oficială a filmului documentar „În căutarea Cernăuțiului lui Ciprian”, realizat de regizoarea Cristina Chirvasie și de scriitoarea Grațiana Lăzărescu, a fost precedată de o serie de piese muzicale în interpretarea corului Melos al Liceului „Nicolae Steinhardt” din București, al Cameratei GRAI (surorile Țoța - Ecaterna Țoța la vioară, Ana Țoța la pian, Ruxandra Țoța la cello -), a pianistei Liana Lungu - cea care a asigurat și coloana sonoră a filmului, prin prelucrare și interpretarea inedită, instrumentală și vocală, a unor compoziții aparținând lui Ciprian Porumbescu.

S-a alăturat acestui eveniment Fundația Culturală Memoria ( https://www.facebook.com/GandireaArestata ).

Doamna Stanca Scholz-Cionca, strănepoata compozitorului, a semnat scenariul filmului documentar.

Un film documentar emoționant, creat cu tot sufletul și emoția regăsirii urmelor lui Ciprian Porumbescu, fără sprijin material, financiar, în trei zile și jumătate. Un film documentar din care am aflat că Ciprian Porumbescu este licențiat în Teologie Ortodoxă, cu tatăl preot (Ilarie Porumbescu), a trăit în Cernăuți mult timp, unde a și studiat, în ultimele luni de viață creând importante compoziții. Este creatorul multor cântece religioase, ce încă se interpretează în biserici (de exemplu, „Tatăl nostru”).

Cristina Chirvasie, realizatoarea filmului documentar, este și coordonatoarea proiectului Revoluția Modelelor (www.revolutiamodelelor.ro), punându-ne la inimă, neîncetat, modele demne de urmat, valori pe care trebuie să ni le câștigăm și noi, să ni le împropriem.

Mulțumim pentru acest timp nepierdut, pentru acest timp în care am câștigat valoare!

 

 
(Cristina Chirvasie, Grațiana Lăzărescu și doamna Stanca Sholz-Cionca, strănepoata compozitorului Ciprian Porumbescu)

 
Surorile Țoța - Camerata GRAI (Ecaterina Țoța - vioară, Ana Țoța - pian, Ruxandra Țoța - cello)

Prof. pianist  și Ruxandra Țoța - cello 

 
Pianista Liana Lungu












Niciun comentariu: