- din cartea Juliei-Maria Cristea, "Timp si sarbatoare. Obiceiuri si traditii calendaristice la romani", Editura CARPATHIA PRESS, 2006
1. "Cum incepe Anul Nou, asa va decurge intregul an."
2. "Cine va incepe Anul NOu avand masa incarcata, va avea un an imbelsugat."
In general, pe masa trebuie sa fie 12 feluri diferite de mancare - acestea reprezentand cele 12 luni ale anului -.
Nu trebuie sa lipseasca crapul, pentru ca - se spune -, asa cum crapul inoata impotriva curentului, tot asa cei ce se ospateaza din el trebuie sa invinga in noul an toate curentele potrivnice ce-i stau in cale.
Capul familiei trebuie sa-si puna sub farfurie un solz de peste de crap, pe care, apoi, sa-l poarte intreg anul in portmoneu, pentru ca acesta sa fie tot anul plin de bani.
NU SE MANANCA CARNE DE PASARE, DEOARECE IN TOT ANUL NOROCUL VA ZBURA DEPARTE!!!
Sa se manance supa de linte sau mazare, pentru ca banii marunti sa nu lipseasca niciodata din buzunare. Ori varza acra, sarmale (in care sunt incluse ingrediente aducatoare de noroc: carne de porc si orez - ca simbol al fertilitatii -).
Sa se manance paine cu busuioc, in care sa se puna o moneda. Busuiocul este talisman impotriva duhurilor rele, iar cine va gasi moneda, va avea noroc tot anul.
Se vor manca preparate din carne de porc si capatana de porc, deoarce - se crede! - acesta este aducator de noroc. El se poate inlocui cu mici purcei din martipan, ca in tarile germanice.
3. La noi, exista obiceiul de a se umbla cu VASILCA - o capatana de porc impodobita cu cercei, panglici colorate si flori de hartie, cu care se merge din casa in casa, in ziua de Sfantul Vasile. Este un fel de colind, prin care se ureaza gospodarilor sanatate si prosperitate in Noul An.
4. Turtitele triunghiulare, umplute cu carne tocata, trebuie duse la vecini si mancate impreuna cu ei, ca sa se mentina relatiile bune intregul an.
5. La miezul noptii Anului Nou, la fiecare lovitura a ceasului, trebuie sa se manance cate o boaba si sa se puna cate o dorinta, iar la a 12-a bataie a orologiului, oamenii sa se imbratiseze, sa-si faca urari de bine si sa se sarute. Cine n-a reusit sa manance la timp cele 12 boabe, va avea ghinion tot anul.
6. BLACK BUN - este o prajitura speciala cu mac, care simbolizeaza belsugul (se considera ca, asa precum capsula de mac este plina de seminte, asa vor fi si buzunarele pline cu bani tot timpul anului care incepe).
Sticla de Whisky, painea cu stafide si carbunele stins sunt considerate purtatoare de noroc.
Pentru ca anul sa fie dulce pentru fiecare, trebuie sa consumam prajituri cu miere ori fiertura din boabe de grau si alte cereale, seminte de mac si miere, cu semnificatia succesului, bogatiei si a unei vieti dulci in Noul An.
Macaroanele semnifica viata lunga, iar orezul este o cereala ce simbolizeaza norocul si bogatia.
7. Pocnetele dopurilor la cumpana dintre ani are menirea sa alunge spiritele rele, iar revarsarea sampaniei sau a vinului spumos semnifica norocul pentru tot anul.
8. Cosuletele cu trifoi (natural), in care sunt asezati purcelusi sau cosari, de pe masa de Revelion, poarta noroc si protejeaza oamenii impotriva duhurilor necurate care bantuie in aceasta noapte prin lume.
9. Le este interzis femeilor sa intinda rufele la uscat, ba chiar sa si spele, intre 25 decembrie si 6 ianuarie (perioada denumita "perioada celor 12 nopti"), deoarce se crede ca in rufele atarnate afara vor intra toate duhurile rele care umbla in aceste nopti hai-hui prin lume si lucrul acesta va aduce ghinion tot anul.
10. Se vor evita, intre 25 decembrie si 6 ianuarie, activitatile inutile, pentru ca, altfel, vom avea foarte mult de muncit in tot cursul anului care urmeaza.
11. Visele avute in noaptea de Anul Nou se implinesc cu siguranta.
12. Ai ghinion tot anul daca, in dimineata de Anul NOu, intalnesti ca prim om, un batran sau un postas. Cel mai bine este sa intalnesti un cosar, caci norocul te va urmari tot timpul.Iar, pentru aceasta, trebuie sa-ti incrucisezi degetul mare si mijlociu de la mana stanga si sa le pui pe un nasture de la haina ta, in timp ce cu mana dreapta sa atingi cosarul, apoi sa-i dai obolul cuvenit. Daca n-ai sanse sa intalnesti asa ceva, atunci poarta un cosar, el iind considerat cel care lupta permanent cu demonii si-i infrange, iar funinginea pe care o lasa in urma lui te apara de boli.
13. Daca primul om intalnit pe 1 ianuarie este un cersetor, vei avea noroc. Acestia se considera ca au forte supranaturale, dace trebuie omeniti cu pomeni, care - se spune - se vor intoarce insutit.
14. Ca femeie, trebuie sa porti, de Revelion, precum si pe 1 ianuarie, lenjerie rosie. La fel si de Craciun.
15. In perioada 25 decembrie - 6 ianuarie, nu se spala, pentru ca apele sunt sfintite.
16. Spre Anul Nou nu trebuie sa stingi lumina si focul, nici lumanarea, sa lasi usile deschise, ca sa-ti intre norocul in casa.
17. Pana in seara de Anul Nou, toate datoriile trebuie platite.
18. In Noaptea de Anul NOu, trebuie sa ai bani in buzunar. La fel, de fiecare data cand este luna noua, sa pui mana pe buzunarul cu bani si sa spui: "Luna noua, luna noua, cu bani m-ai gasit, cu bani sa ma lasi!".
19. Fetele e bine sa-si puna sub perna busuioc stropit cu apa sfintita, ca sa-si viseze ursitul.
20. Daca in noaptea de Sfantul Vasile cerul va fi senin, anul intreg va fi secetos. Daca va fi noros, va fi un an ploios.
__________________________________________________
In seara de Sfantul Andrei, fetele tinere sa-si puna sub perna 41 de boabe de grau si sa zica: "Voi, 41 de fire de grau, / Eu voi adormi / Si voi hodini, / Dar ma rog lui Dumnezeu / Sa-mi trimita ingerul meu, / Cel ce mi-e dat de Dumnezeu."
Asa se spune ca-si vor visa ursitul.
De asemenea, sa-si faca o turtita, foarte sarata, pe care sa o manance, fara a bea apa apoi. Noaptea - se spune -, isi vor visa ursitul, aducandu-le un pahar cu apa.
__________________________________________________
21. Intre Pasti si Rusalii, cerurile sunt deschise. Cine se naste acum, va avea o viata frumoasa si imbelsugata.
22. Cine nu poate sa mearga la slujba Invierii, trebuie sa-si ia de la neamuri ramuri sfintite de mar, salcie sau brad, copaci considerati cu forte magice, sa le pna la icoana, pentru ca in tot anul sa fie feriti de necazuri.
23. Fetele nemaritate, cand spune preotul, prima data, "Hristos a inviat!", trebuie sa raspunda repede: "Eu sa joc prima!"; astfel, exista speranta sa fie luate la joc si sa se marite.
24. Cei care fara de motiv nu merg la biserica in Noaptea Invierii, vor fi tot anul bolnavi si vor avea pagube.
25. Lumanarile aprinse de Inviere, cu care te intorci acasa, trebuie pastrate cu mare sfintenie, deoarece sunt bune in momentele grele.
26. Alimentele si plantele sfintite in Noaptea de Inviere, se pastreaza ca leacuri si talismane.
27. De Pasti, trebuie sa te imbraci in vesminte noi, ca semne ale innoirii.
28. La Pasti, cine merge la biserica, trebuie sa-si puna un ou rosu in san, ca tot anul sa fie rosu si frumos, iar fetele sa aiba petitori.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu