Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

miercuri, 26 februarie 2025

Dr. Sava, despre alimentele care duc la boli fatale

 

https://youtu.be/spvVNrUtGqM?si=PO8uw6-TV-w1sOeZ

Despre alimentație (margarină, lapte, carne, ouă, soia, sucuri cu și fără zahăr).

De la Frumusani la Paris! La Disneyland cu nepoții!! Ploua cu galeata!! - Diana Constantinescu

 

https://youtu.be/npIS7PaMzTQ?si=wcZzcaigW8zb87If

Ceva frumos!

Nu am fost niciodată la Disneyland, la Paris, deși mi-aș fi dorit, mică fiind. Dar și virtual e bine, până la urmă.

Am admirat, în anii trecuți, Parisul, și în fotografiile și filmulețele Anei și ale lui Călin. Voi încerca să le postez și pe acelea cât de curând.

luni, 24 februarie 2025

Amintirea…

Mi-e dor de tine-n fiecare zi,
Aș vrea frumos să vii,
În brațe, o clipă, să mă ții,
îmi zâmbești din prag,
Să-ți sărut mâna cu drag…
Din Cerul tău strălucitor, de Sus,
Aștept o mângâiere, un răspuns…
Mi-e dor de tine, mămica mea,
Și-n clipa dură, rece, grea
Mă-ntorc cu gându-n trecut
Și sufletu-mi alină timpul cu tine petrecut…
Ai fost mămica mea perfectă pe pământ,
În urma ta lumin-ai presărat și bun cuvânt,
În lume singur-acuma sunt,
Mă-nfioară griul tău mormânt…
În lume singur-am rămas,
Viața-mi se clatină pas cu pas…
Mi-e dor de tine-n fiecare zi,
Aș vrea frumos să vii,
De mână, o clipă, să mă ții,
Să îmi zâmbești din prag,
Să-ți sărut mâna cu drag...









_________________________________________

Murim,
puțin câte puțin,
în fiece zi,
cu cei de lângă noi,
care se duc în nori…
Se duc, pe rând, la Cer,
Să ne gătească loc din rugăciuni ce nu mai pier…
Se duc, pe rând, în Împărăția cea de Sus,
Ca pentru noi să-L roage, totdeauna, pe Iisus…
La răsărit, în zori,
țâșnește-n albe irizări
de soare și de stea,
Amintirea…






















Cu Stefan Jicol,live cu de toate

 

https://www.youtube.com/live/2kM02Klc04U?si=fCO8xkpb-Pe7SVL2

 Un sfat înțelept - printre altele -, pentru părinți (și bunici): NU MAI DUCEȚI COPIII LA FAST-FOODURI și MC.DONALD'S, dacă îi vreți sănătoși!  (Sorin Constantinescu)

duminică, 16 februarie 2025

Comuna Costești din județul Vâlcea - stațiune

 https://www.facebook.com/share/p/168V8UYDd7/ Comuna Costești din județul Vâlcea - a 10-a stațiune din județ

sâmbătă, 15 februarie 2025

Cum ne antrenam memoria si ne imbunatatim concentrarea? (sursa: https://www.medicover.ro/despre-sanatate/cum-ne-antrenam-memoria-si-ne-imbunatatim-concentrarea,1812,n,292)

 

Cum ne antrenam memoria si ne imbunatatim concentrarea?

Pe masura ce inaintam in varsta este firesc ca memoria sa nu se mai „miste” la fel de repede. Declinul cognitiv, adica incetinirea procesarii informatiilor si capacitatea de a ne aminti, asociat imbatranirii, e un fenomen cunoscut, amplu documentat in diverse studii. Vestea buna este ca, de-a lungul vietii, creierul are o capacitatea uimitoare de a se organiza, modificandu-si structura si functiile (neuroplasticitate) ca raspuns la experiente, invatare si mediu. Potrivit oamenilor de stiinta, stimularea neuroplasticitatii, prin formarea de noi conexiuni, reorganizarea traseelor neuronale si inclusiv crearea de noi neuroni, ajuta memoria si concentrarea.
Cum ne antrenam memoria si ne imbunatatim concentrarea?

Cuprins

Memoria si concentrarea

Concentrarea si memoria sunt interdependente, ele influentandu-se reciproc. O buna concentrare faciliteaza memorarea, iar o buna memorie sustine concentrarea.

Concentrarea poate fi vazuta ca o fundatie a memoriei. Indreptarea intregii atentii si preocuparii intr-o directie unica este esentiala pentru formarea amintirilor. Un exemplu concret, atunci cand nu acordam suficienta atentie unui eveniment, ulterior, ne va fi dificil, daca nu chiar imposibil, sa ne amintim ceva din respectiva intamplare.

Totodata, la randul ei, memoria influenteaza concentrarea. Cum? Atunci cand avem o baza solida de cunostinte cu privire la un subiect anume, poluarea atmosferica, spre exemplu, ne este mai usor sa ne concentram pe el, si vom fi mai greu de distras de alte ganduri in timpul lecturii unui articol amplu despre calitatea aerului.

Cum ne antrenam memoria?

  • Stabileste rutine! Creierului ii plac rutinele, daca vei pune cheile in acelasi loc de fiecare data, este mai putin probabil sa le pierzi.
  • Scrie! Desi poate parea un gest banal, actiunea de a nota ceva cu pixul pe hartie ajuta la intiparirea textului in memorie mai mult decat daca iti notezi ceva in telefon.
  • Acorda atentie in mod constient! Propune-ti sa fii atent cand incepi o conversatie cu cineva, cand urmaresti un film sau citesti o carte si exerseaza eliminarea multitaskingului din activitatile cotidiene.
  • Foloseste-ti toate simturile (vaz, auz, miros, gust si simtul tactil) atunci cand te implici intr-o activitate, indiferent ca indeplinesti o sarcina casnica ori te afli la birou si lucrezi la un proiect. Cu cat sunt implicate mai multe simturi, cu atat cresc sansele sa retii informatia si sa o accesezi din memorie ulterior.
  • Ai incredere in capacitatile tale! Expunerea la miturile si prejudecatile potrivit carora deteriorarea congnitiva instalata odata cu trecerea anilor este inevitabila si ireversibila nu face decat sa produca mai mult rau. In cazul persoanelor care sunt convinse ca nu detin controlul asupra functiei memoriei este mai putin probabil ca acestea sa „lucreze” la mentinerea sau imbunatatirea abilitatilor cognitive si, prin urmare, au mai multe sanse de a experimenta diminuari ale memoriei, gandirii si/ sau limbajului.
  • Pune-ti mintea la contributie! Sudoku, puzzle-uri, cuvinte incrucisate, jocurile de strategie sau chiar invatarea unei limbi straine sunt modalitati excelente de a-ti mentine creierul activ. Astfel de activitati stimuleaza conexiunile neuronale, contribuind la intarzierea declinului cognitiv.
  • Invata lucruri noi! Iar ca sa inveti mai usor:
  • Nu aglomera informatia atunci cand vrei sa inveti ceva, mai ales in vremurile actuale, cand lipsa de timp este laitmotivul societatilor moderne, si tintim sa acumulam cat mai mult in cat mai scurt interval, citim „pe diagonala”, avem 12 ferestre deschise pe motorul de cautare si credem ca citim 3 articole simultan. Retelele sociale au contribuit din plin la asta, ne este greu sa urmarim un video pana la capat si „sarim” fix la momentul despre care ni s-a spus ca este interesant. Studiatul diverselor materiale pe repede-inainte nu ne ajuta sa invatam, sa pricepem mai repede, ci din contra, sansele ca la sfarsit sa nu fi retinut nimic din lectura rapida sunt foarte mari.
  • Acorda-ti timp sa revizuiesti informatiile parcurse de cate ori ti se pare ca e nevoie. Cu cat incerci sa arzi mai multe etape in procesul invatarii, cu atat creste riscul de a pierde esentialul. Memorarea superficiala inseamna ca informatia nu va fi asimilata profund si va fi uitata rapid, fara a putea fi aplicata si in practica.
  • Stabileste legaturi intre ideile noi si cele existente! Cand invatam ceva nou, punerea informatiilor in context si asocierea cu acele cunostinte care ne sunt familiare contribuie la asimilarea noutatilor si reamintirea acestora.
  • Citeste cu voie tare! Sunt persoane pe care le ajuta sa auda informatia. Simplul fapt de a citi cu voce tare activeaza atat memoria vizuala, cat si cea auditiva, facilitand retinerea pe termen lung. De asemenea, pronuntarea cu voce tare poate imbunatati concentrarea.
  • Nu uita ca invatatul poate insemna si cantat la un instrument, un stil de dans pe care nu il cunosti, incercat retete noi, un sport, un joc de societate, practic orice element de noutate.

Stilul de viata si declinul congnitiv

Desi poate nu la fel de popular precum strategiile amintite anterior, studiile sustin ca stilul de viata are si el un impact semnificativ asupra memoriei. Pentru o minte ascutita este necesara indreptarea atentiei si catre alimentatie, activitate fizica, somn, gestionarea stresului, organizarea si interactiunile sociale.

Impactul dietei asupra functiei cognitive

Un regim alimentar sanatos este definitoriu pentru o stare generala de bine si contribuie substantial la prevenirea unor boli cronice severe legate de stilul de viata (cancer, afectiuni cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2 si altele). Insa dieta nu influenteaza doar binele fizic si psihic. Un regim alimentar sanatos este bun si pentru creierul tau. Alege fructe, legume proaspete si cereale integrale. Opteaza pentru proteine cu un continut scazut de grasimi - peste, fasole, carne de pasare (fara piele). Evita pe cat posibil consumul de alcool. Printre numeroasele efecte negative pe care alcoolul le are asupra sanatatii, acesta produce daune si in planul functiei cognitive. Consumul excesiv de alcool intr-un timp scurt poate cauza pierderi de memorie. Consumul cronic de alcool este asociat cu afectarea usoara pana la moderata a memoriei.

Descopera mai multe despre ce inseamna de fapt un regim alimentar sanatos?

Cercetatorii au aratat ca anumite diete, precum dieta mediteraneana, pot influenta cat de bine ne amintim unele lucruri, in special pe masura ce imbatranim. Dietele care stimuleaza creierul sunt cele bogate in legume proaspete si surse sanatoase de proteine slabe, vitaminele E si C, acizi grasi Omega-3 si fibre:

  • Spanac, varza kale, broccoli, legume cu frunze verzi si alte vegetale
  • Fasole, fasole fava, naut
  • Nuci (fructe cu coaja tare), alune de padure, diferite soiuri de nuci, migdale, caju, arahide si altele
  • Fructe de padure - afine, zmeura, mure si capsuni
  • Fructe proaspete - mere, pere, portocale etc
  • Ulei de masline
  • Peste gras, somonul si pastravul.

De asemenea, este recomandata limitarea:

  • Zaharurilor procesate
  • Grasimi trans (se gasesc din abudenta in alimentele prajite si ultraprocesate)
  • Carne rosie grasa
  • Uleiuri rafinate
  • Dulciuri, bomboane si prajituri

Unele studii au aratat si ca obiceiul de a consuma cofeina (cafea sau ceai) are un efect pozitiv asupra memoriei.

Exercitiile fizice si memoria

Activitatea fizica sustinuta creste fluxul sanguin. In timpul sportului, inima pompeaza mai mult sange cu oxigen si nutrienti esentiali in intregul corp, inclusiv la nivelul creierului.

Pe termen lung, stilul de viata activ faciliteaza preventia declinului cognitiv, reduce riscul de afectiuni neurodegenerative, asa cum sunt boala Alzheimer si dementa senila, si mentine sanatatea creierului. Afla mai multe despre sport: o investitie in sanatatea creierului

Somnul si memoria

Somnul insuficent si de proasta calitate este asociat cu pierderile de memorie. Un somn agitat, fragmentat, cu treziri repetate reprezinta un somn neodihnitor cu urmari pe termen scurt, mediu si lung, asupra bunastarii fizice si psihice. Citeste despre riscurile la care ne expunem atunci cand nu ne odihnim suficient

In timp ce noi dormim, creierul proceseaza si stocheaza informatiile acumulate pe parcursul zilei. Somnul contribuie la consolidarea memoriei, permite creierului sa organizeze informatiile si imbunatateste capacitatea de concentrare.

Influenta stresului asupra memoriei

Stresul poate influenta si el functionarea memoriei. Gestionarea stresului ne ajuta sa ne amintim si sa ne reamintim mai bine.

Stresul cronic poate duce la deteriorarea hipocampului, afectand capacitatea de a memora informatii noi si de a ni le reaminti pe cele vechi. In acelasi timp, stresul poate ingreuna concetrarea si poate favoriza aparitia blocajelor de memorie. Un exemplu sugestiv in acest sens il constituie situatiile in care, la un examen important ori o prezentare „ne blocam”, avand dificultati serioase in a accesa din memorie acele informatii stocate anterior.

Respiratia profunda si constienta, meditatia, exercitiile de stretching, pauzele de la retelele sociale, o baie prelungita, plimbarile si socializarea sunt instrumente practice prin intermediul carora putem sa reducem nivelul de stres.

Cum influenteaza viata sociala memoria?

Interactiunile sociale joaca un rol esential in mentinerea si imbunatatirea functiei cognitive. Studiile arata ca persoanele care au o viata sociala activa prezinta un risc mai scazut de declin cognitiv si de dezvoltare a afectiunilor neurodegenerative (Alzheimer, dementa).

Relatiile sociale stimuleaza creierul, provocandu-l sa proceseze informatii, sa isi aminteasca detalii din conversatii si sa reactioneze rapid la stimuli externi. Interactiunile cu familia, prietenii si colegii ne ajuta sa ne mentinem memoria activa, consolidand legaturile neuronale.

 

Implica-te in actiuni de voluntariat, razi (retine ca momentele amuzante cu prietenii reduc stresul), participa la activitati de grup, poarta regulat conversatii cu oamenii si asculta-i in mod activ, mentine relatii de calitate cu persoane cu care ai conexiuni autentice. Socializarea nu este doar o sursa de buna dispozitie, ci si un instrument puternic pentru sanatatea cognitiva.

 

Referinte:

Data publicării13.02.2025
Sursa:https://www.medicover.ro/despre-sanatate/cum-ne-antrenam-memoria-si-ne-imbunatatim-concentrarea,1812,n,292

Ana. Dor de ea

 https://www.facebook.com/share/p/1EshDsXgcc/

Ana. Dor de ea 

Damian Anfile si Catalin Oprisan! Povestitorii Romaniei! Basmele si snoavele copilăriei

 

https://youtu.be/VQ-acNmaZko?si=aS194gWG7Tr9Jxl1

miercuri, 12 februarie 2025

Dr. Marius Sava, despre colesterol, cu bune și cu rele

 

 https://youtu.be/0-1wv454xBI?si=a24PtZp25bEjQZA0

luni, 10 februarie 2025

Nenea Nicu

 Nenea Nicu

 

9 februarie 1949 - 21 decembrie 2020
Istocescu N. Nicolae, fratele mai mic al mamei - comuna Costești, str. Mlăci, județul Vâlcea

Și versurile pe care i le-am dedicat la plecarea sa la Dumnezeu:

ÎȚI PLĂCEA SĂ SPUI POVEȘTI

Îți plăcea să spui povești
Și cerul, seara, să-l privești...

Îți plăcea să ne descrii
Cerul, noaptea, luminat de stele mii...

Îți plăcea să ne conduci
Pe alei cu pruni, cu nuci,

Să ne-arăți, în noaptea plină de mistere,
Carul mic și carul mare,
Carul pentru fiecare...

Îți plăcea să cugeți la Înalt
Și dintr-o dată ai plecat
La cerul tău iubit, 
La cerul înstelat...

Senin să-ți fie drumul
Spre cer, spre carul mare,
Să ne alini aleanul
Dureros de tare...

Din calea ta spre Sus,
Din raza stelei ce-a aprins,
În tine, doruri și tristeți,
Să ne trimiți bineți,

Să îți simțim povestea,
Să-ți auzim rostirea,
Din vremuri de demult,

Să îți simțim povestea,
Să-ți auzim rostirea,
Suflet chinuit și blând!

Rămâi în pace,
În ceru-ți înstelat,
Rămâi în pace,
În carul mic,
În carul mare,
În carul pentru fiecare...


sâmbătă, 8 februarie 2025

De la autor, cu drag, ”întru amintirea Costeștiului nostru iubit”!

 De la autor, cu drag, ”întru amintirea Costeștiului nostru iubit”, așa cum a precizat autorul în dedicație.

Mulțumesc, domnule ing. Dumitru Bondoc!



miercuri, 5 februarie 2025

Acatistul Icoanei Maicii Domnului din Tinos (30 ianuarie)

 

Acatistul Icoanei Maicii Domnului din Tinos (30 ianuarie)


Tropar, glas 4

Nu vom tăcea niciodată, Maica Domnului, a vorbi despre puterea Ta: cine ne-ar fi salvat de o multime de necazuri, cine ne-ar fi ținut liberi până în zilele noastre? Nu ne parasi, Stăpână, si salveaza-ne întotdeauna de toți cei înverșunați.

Condac, glas 6

Voievodesei celei alese, învingătoarei, care ne scăpa de rău, Te vom ladua Maica Domnului; iar tu cu puterea ta invincibilă, eliberează-ne de toate necazurile, iar noi te chemam pe tine: Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 1

Icoana Ta, Preacurată, din insula Tinos este izvor de minuni pentru toți cei care aleargă către Tine cu credință, dăruind tuturor cele spre mântuire, ca să scoată din adâncurile inimii mărgăritarele laudelor de: Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Icos 1

Mulți suferinzi au aflat mângâiere la cinstită icoana Ta, Preacurată, căci nu ai încetat a cerceta pe poporul cel necăjit și a aprinde făclia nădejdii în sufletele cele pustiite de mâhnire, ca toți să Îți aducă întru bucurie cântări ca acestea:

Bucură-Te, tămăduirea celor robiți de boală;

Bucură-Te, mângâierea celor împovărați de întristare;

Bucură-Te, îmblânzirea celor răniți de răutate;

Bucură-Te, mir înțelegător peste rănile noastre sufletești;

Bucură-Te, mireasă a sfințeniei neajunse de gând;

Bucură-Te, a insulei Tinos laudă neîncetată;

Bucură-Te, gură a cântărilor celor îngerești;

Bucură-Te, cer înțelegător al drepților lui Hristos;

Bucură-Te, nădejde tare a celor care se roagă Ție;

Bucură-Te, scăparea noastră dintru adâncul păcatelor;

Bucură-Te, scară prin care suim la înălțimea mântuirii;

Bucură-Te, vas al slavei pecetluit de darul Treimii;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 2

De mare dar ai învrednicit pe bătrânul Barba-Polizoi, Preacurată, arătându-Te lui și poruncindu-i să caute icoana Ta cea aducătoare de bogate binecuvântări, ca să cânte toți cu bucurie: Aliluia!

Reclame
Raportează această reclamăConfidențialitate

Icos 2

Pe ogorul unui localnic i-ai poruncit bătrânului să sape pentru a afla icoana Ta cea de minuni izvorâtoare, dar ogorul inimii sale era încă acoperit de spinii necredinței și se temea să nu fie vreo înșelăciune diavolească, dar noi mărim purtarea Ta de grijă pentru mântuirea oamenilor și Îți cântăm așa:

Bucură-Te, că Te-ai arătat împodobită cu toată frumusețea bătrânului;

Bucură-Te, că l-ai povățuit cu dulce cuvânt a căuta icoana Ta;

Bucură-Te, că ai voit a-i dărui lui icoana în semn de prețuire;

Bucură-Te, că ai căutat spre inima lui smerită;

Bucură-Te, că rugăciunile lui smerite le-ai primit;

Bucură-Te, că l-ai sfătuit să lepede îndoiala;

Bucură-Te, că i-ai proorocit că va zidi și o biserică;

Bucură-Te, că ai voit a cerceta cu mila Ta insula Tinos;

Bucură-Te, că Te-ai milostivit de cei neputincioși;

Bucură-Te, că i-ai făgăduit bătrânului ajutorul Tău;

Bucură-Te, că și pe noi ne cercetezi în nevoile noastre;

Bucură-Te, că ești grabnică solitoare mântuirii credincioșilor;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 3

Multă nedumerire a cuprins sufletul bătrânului Barba-Polizoi, neștiind dacă arătarea cea minunată este de la Dumnezeu sau de la cel viclean, dar a alergat spre preot ca să-i dezlege taina, cântând: Aliluia!

Icos 3

Mult s-a frământat bătrânul când preotul i-a spus că arătarea minunată este lucrare drăcească și tuturor a povestit minunea, însă doar doi prieteni l-au crezut și împreună au început să sape după icoana cea de minuni izvorâtoare, cântând Ție așa:

Bucură-Te, că ești apărătoare a insulei noastre;

Bucură-Te, că ne-ai cercetat pe noi cu milostivire;

Bucură-Te, că nu ne lași în încercările noastre;

Bucură-Te, mângâierea celor zdrobiți de necredință;

Bucură-Te, nor luminos călăuzitor la Ierusalimul ceresc;

Bucură-Te, blândețe care alungă frica;

Bucură-Te, vas minunat al darurilor cerești;

Bucură-Te, nor cuprinzător al tainelor Treimii;

Bucură-Te, bogăție neîmpuținată de milostivire;

Bucură-Te, scut al mântuirii celor neputincioși;

Bucură-Te, călăuzitoarea credincioșilor spre mântuire;

Bucură-Te, descoperirea tainelor celor mai presus de minte;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 4

Monahiei Peleghia i-ai poruncit Stăpână, să arate minunea icoanei îngropate și să se îngrijească de zidirea Bisericii, ca toți să afle sub acoperământul Ei mila Domnului cântând: Aliluia!

Icos 4

Monahia Pelaghia a povestit episcopului Gavriil despre minunata Ta arătare, Stăpână, prin care i-ai poruncit să înceapă săpăturile pentru aflarea icoanei Tale, iar cu lacrimi preasfințitul slujitor a încuviințat plinirea poruncii Tale, strigând Ție în adâncul inimii unele ca acestea:

Bucură-Te, Împărăteasă purtătoare de grijă pentru toți;

Bucură-Te, că ai binevoit să ne arăți comoara icoanei Tale;

Bucură-Te, că și de mai multe daruri ai voit a învrednici turma Ta;

Bucură-Te, că întru necazurile noastre ne-ai cercetat pe noi;

Bucură-Te, că nu ne lași pe noi niciodată fără ajutorul Tău;

Bucură-Te, că mult s-au ostenit lucrătorii pentru aflarea icoanei;

Bucură-Te, că răspândirea holerei i-a făcut i-a făcut să reia căutările;

Bucură-Te, că fântâna secată s-a umplut de apă cu darul Tău;

Bucură-Te, că după 700 de ani sub pământ s-a descoperit icoana Ta;

Bucură-Te, că și biserică prea frumoasă Ți s-a zidit Ție;

Bucură-Te, că ai trimis și bani pentru săvârșirea zidirii;

Bucură-Te, că toți s-au minunat de purtarea ta de grijă;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 5

Pe căpitanul vasului englez și corabia sa i-ai salvat de la cumplita primejdie și acesta și-a plinit cu bucurie făgăduința, dăruind bani pentru ridicarea lăcașului Tău, în care toți cântă cu mulțumire: Aliluia!

Icos 5

Pe cel bolnav, care se aruncase în apele mării din îndemnul celui viclean, l-ai izbăvit din moarte și ai primit jertfa lui pentru ridicarea bisericii Tale și laudele lui din inimă smerită:

Bucură-Te, că ai cercetat grabnic pe cel din primejdie;

Bucură-Te, că l-ai izbăvit pe el din moarte cumplită;

Bucură-Te, că ai trimis lui grabnic un caic;

Bucură-Te, că ai primit cu bucurie averea lui;

Bucură-Te, că sărăcia nu l-a împiedicat a sluji Ție;

Bucură-Te, că acesta a luat și chipul monahicesc;

Bucură-Te, că tuturor povestea minunile Tale;

Bucură-Te, că bogat era el în credința pentru Tine;

Bucură-Te, că în smerenie a viețuit până la sfârșitul vieții;

Bucură-Te, că ai primit cu blândețe jertfa dragostei lui;

Bucură-Te, că ai auzit grabnic suspinurile inimii lui;

Bucură-Te, că pe toți sprijini pe calea mântuirii;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 6

Nu ai depărtat de la izvorul milei Tale, Preacurată, nici pe cei de altă credință, ci pe toți ai adăpat cu apa cea curată a minunilor Tale, ca să cânte Ție cu bucurie: Aliluia!

Reclame
Raportează această reclamăConfidențialitate

Icos 6

Pe aga cel care cu credință a venit la biserica Ta, cerând tămăduirea picioarelor paralizate, nu l-ai lipsit de ajutorul Tău, Preacurată, iar el cu bucurie a lăudat minunea Ta, săltând în cântări ca acestea:

Bucură-Te, că pe toți chemi la izvorul tămăduirilor Tale;

Bucură-Te, că Te înduri de tot sufletul necăjit;

Bucură-Te, că nu disprețuiești pe cei bolnavi;

Bucură-Te, că nu oprești milele Tale nici dinspre cei de altă credință;

Bucură-Te, că ai dat tămăduire celui care nădăjduia spre Tine;

Bucură-Te, că nu s-a rușinat el a cere ajutorul Tău;

Bucură-Te, căci cu bucurie a plecat pe picioarele sale de la biserica Ta;

Bucură-Te, că a dăruit Ție bani pentru ridicarea unei fântâni;

Bucură-Te, că până astăzi se păstrează mărturiile minunilor Tale;

Bucură-Te, că toți au slăvit negrăită milostivirea Ta;

Bucură-Te, că nici pe noi nu ne lipsești de darul Tău;

Bucură-Te, ridicarea celor căzuți în boli cumplite;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 7

De femeile care nu mai știau calea către gazda unde rămăsese pruncul lor le-ai povățuit, iar ele cutremurate de purtarea Ta de grijă, au cântat cu bucurie: Aliluia!

Icos 7

Icoana Ta a fost și furată de cel fără frică de Dumnezeu, dar nu ai îngăduit să fie depărtată de insula Ta și s-a aflat imediat, toți lăudându-Te așa:

Bucură-Te, că ai arătat grabnic furtul icoanei;

Bucură-Te, că a fost prins cel care o furase;

Bucură-Te, că nu ai îngăduit nelegiuiri în lăcașul Tău;

Bucură-Te, că pe toți îndemni spre o viață cinstită;

Bucură-Te, că Te înduri de cei disprețuiți;

Bucură-Te, că cercetezi pe cei neputincioși;

Bucură-Te, că nu ai lipsit insula Ta de comoara icoanei;

Bucură-Te, că toți s-au minunat de purtarea Ta de grijă;

Bucură-Te, grabnică tămăduire a celor gârboviți de boală;

Bucură-Te, plinirea rugăciunii celor umiliți;

Bucură-Te, poartă către cer a monahilor;

Bucură-Te, ascultarea rugii credincioșilor;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 8

Lacrimile copilei care se ruga pentru sora sa cu piciorul infectat au revărsat mila Maicii Domnului, iar jertfa de mulțumire adusă a minunat pe toți pelerinii care cântau: Aliluia!

Icos 8

Pe toată linia frontului oastea greacă vedea pretutindeni chipul Tău ce se arăta noaptea îngrijindu-Te de cei în dureri, care aduceau Ție laude de mulțumire ca acestea:

Bucură-Te, apărătoare nebiruită a Ortodocșilor;

Bucură-Te, cea îmbrăcată în durere și slavă;

Bucură-Te, a ostașilor mângâiere fierbinte;

Bucură-Te, apărătoare Doamnă a luptătorilor;

Bucură-Te, vegherea celor din nevoi;

Bucură-Te, pavăză tare a credinței;

Bucură-Te, călăuzitoare a obștii duhovnicești;

Bucură-Te, a soldaților întărire în luptă;

Bucură-Te, milostivire negrăită împărțită credincioșilor;

Bucură-Te, povățuitoare către lumina Învierii;

Bucură-Te, carte nescrisă a Adevărului;

Bucură-Te, carte a rugăciunii smerite;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 9

Cei cu minte înțelenită în patimi nu pot pricepe minunile lucrate spre slava lui Dumnezeu, Preacurată, dar noi, mărturisind adevărul, cântăm cu bucurie: Aliluia!

Icos 9

Întinde mâinile Tale, cu care ai ținut pe Cel Care ne poartă pe noi deasupra valurilor lumești, și cere cu stăruință să se milostivească spre noi și să îmblânzească pe toți cei care ne necăjesc, ca să putem cânta Ție:

Bucură-Te, stindardul păcii lui Hristos;

Bucură-Te, minune mai presus de orice minune;

Bucură-Te, făclie a rugăciunii neîncetate;

Bucură-Te, blândețe care alungă orice teamă;

Bucură-Te, luminarea celor lipsiți de înțelepciune;

Bucură-Te, brațe ale milostivirii lui Hristos;

Bucură-Te, sprijinitoarea celor neputincioși;

Bucură-Te, scară prin care suim la Adevăr;

Bucură-Te, sabie înfricoșătoare duhurilor răutății;

Bucură-Te, îmblânzirea celor otrăviți de răutate;

Bucură-Te, fulger ce alungă gândurile cele rele;

Bucură-Te, stup în care se adună mierea rugăciunii;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 10

Cei izbăviți prin rugăciunile Tale din moarte fulgerătoare au adus Ție cu dragoste glasuri de mulțumire împreună cu mireasma laudelor de: Aliluia!

Reclame
Raportează această reclamăConfidențialitate

Icos 10

Pe cei aflați în corabia lovită de recif i-ai salvat de la moarte, iar ei ca răsplată au adus Ție o corabie de argint; noi, cei care călătorim pe marea acestei vieți, aducem Ție precum văduva cei doi bănuți laudele acestea:

Bucură-Te, salvarea corabiei invadate de apă;

Bucură-Te, nădejdea celor care călătoresc pe mare;

Bucură-Te, ridicarea noastră din adâncul întristării;

Bucură-Te, că rechinul trimis a salvat corabia;

Bucură-Te, că ne scoți și pe noi din mâinile vrăjmașilor;

Bucură-Te, că smerești răzvrătirile celor nedrepți;

Bucură-Te, că aperi pe cei nedreptățiți;

Bucură-Te, că ne porți în corabia rugăciunii;

Bucură-Te, că ne întărești pe calea pocăinței;

Bucură-Te, că ne ferești de prăpastia pierzării;

Bucură-Te, că întărești pe cei slăbiți de ispite;

Bucură-Te, că ne dai putere pe cărarea mântuirii;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 11

Multe suflete aleargă cu nădejde la icoana Ta și află multă milă, aducând înaintea Ta smerite rugăciuni spre slava Căruia cetele îngerești Îi cântă: Aliluia!

Icos  11

Sufletul meu cel înghețat de viforul multor ispite Te rog să îl încălzești cu focul rugăciunii Tale, ca să aduc și eu făclii de cântări ca acestea:

Bucură-Te, apărătoare nebiruită a credincioșilor;

Bucură-Te, mângâierea celor neputincioși;

Bucură-Te, alungarea viforului ispitelor;

Bucură-Te, adierea păcii lui Hristos;

Bucură-Te, mireasmă a înțelepciunii cerești;

Bucură-Te, carte a însemnărilor dumnzeiești;

Bucură-Te, pom sfințit al darurilor duhovnicești;

Bucură-Te, mijlocitoare a împăcării cu Dumnezeu;

Bucură-Te, liman liniștit al pocăinței;

Bucură-Te, mare a înțelepciunii de sus;

Bucură-Te, corabie a scăpării din patimi;

Bucură-Te, îmbrățișarea celor disprețuiți;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 12

Lăcașul Tău este loc ales de pelerinaje unde se aduc neîncetat rugăciuni pentru dobândirea celor de folos spre mântuire, iar noi împodobim lăcașurile inimilor cu rugile către Tine cântând: Aliluia!

Icos 12

Înaintea icoanei Tale se aduc neîncetat jertfe de rugăciuni pentru tămăduirea și mântuirea celor din nevoi, iar noi, cu gând împovărat de neputințe, strigăm către Tine ca să ne dăruiești, Maică, bogată milă, aducându-Ți cântări ca acestea:

Bucură-Te, vederea celor orbiți de păcat;

Bucură-Te, întărirea celor neputincioși cu trupul;

Bucură-Te, pocăința sufletelor regăsite;

Bucură-Te, insulă a minunilor dumnezeiești;

Bucură-Te, bogăție a îndurărilor Părintelui ceresc;

Bucură-Te, risipirea durerilor celor necăjiți;

Bucură-Te, vas al rugăciunii curate;

Bucură-Te, mir de taină al sfințeniei;

Bucură-Te, scară a înțelepciunii duhovnicești;

Bucură-Te, a insulei Tinos podoabă prea strălucită;

Bucură-Te, carte a minunilor nepătrunse;

Bucură-Te, munte al sfințeniei neapropiate;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 13

O, Maică Prealăudată, comoara insulei Tinos, întinde rugăciunea Ta până la marginile pământului și ne cuprinde pe toți întru aceeași dragoste a Cuvântului prin care să ne izbăvim de muncile cele veșnice, cântând: Aliluia! (Acest Condac se spune de 3 ori).

Icos 1

Mulți suferinzi au aflat mângâiere la cinstită icoana Ta, Preacurată, căci nu ai încetat a cerceta pe poporul cel necăjit și a aprinde făclia nădejdii în sufletele cele pustiite de mâhnire, ca toți să Îți aducă întru bucurie cântări ca acestea:

Bucură-Te, tămăduirea celor robiți de boală;

Bucură-Te, mângâierea celor împovărați de întristare;

Bucură-Te, îmblânzirea celor răniți de răutate;

Bucură-Te, mir înțelegător peste rănile noastre sufletești;

Bucură-Te, mireasă a sfințeniei neajunse de gând;

Bucură-Te, a insulei Tinos laudă neîncetată;

Bucură-Te, gură a cântărilor celor îngerești;

Bucură-Te, cer înțelegător al drepților lui Hristos;

Bucură-Te, nădejde tare a celor care se roagă Ție;

Bucură-Te, scăparea noastră dintru adâncul păcatelor;

Bucură-Te, scară prin care suim la înălțimea mântuirii;

Bucură-Te, vas al slavei pecetluit de darul Treimii;

Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Condac 1

Icoana Ta, Preacurată, din insula Tinos este izvor de minuni pentru toți cei care aleargă către Tine cu credință, dăruind tuturor cele spre mântuire, ca să scoată din adâncurile inimii mărgăritarele laudelor de: Bucură-Te, Maica Domnului, zid de apărare al insulei Tinos!

Reclame
Raportează această reclamăConfidențialitate

Rugăciune:

O Preasfântă Doamnă Doamna Nascatoare de Dumnezeu, Speranța mântuirii noastre! Uită-te cu milostivire la cei care vin cu credință și dragoste și se închină Preasfintei Tale icoane: primeste cântarea noastră de laudă și fa rugăciune călduroasă pentru noi, păcătoșii, către Domnul, nu socoti toate păcatele noastre, si El ne va mântui și va avea milă de noi. O, Doamnă Prețioasă! Arată-ne milele tale minunate!

Ne rugăm către Tine cu tandrețe: izbăvește-ne de orice întristare, ghidează-ne pe calea tuturor virtutilor și a bunăvoinței, mântuiește-ne de ispite, necazuri și boli, îndepărtează calomniile și certurile de la noi, salvează-ne de trăsnetele fulgerelor, de la incinerarea cu foc, de la tristete, lașitate, potop și boli mortale: dă-ne ajutorul Tău milostiv pe drum, în mări și pe uscat, ca să nu pierim în înverșunare.

O, Maica de Dumnezeu Născătoare plina de milă, cu fermă speranță îți oferim umila noastră rugăciune! Primeste lacrimile și suspinele, nu ne uita în toate zilele vieții noastre, ci rămâi mereu cu noi mijlocind pentru Domnul, dă-ne bucurie, mângâiere, ocrotire și ajutor, ca să ne mantuim și să lăudăm și să mărim Numele binecuvântat și atotcântător a lui Dumnezeu. Amin.

Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai slăvită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin.

Dr. Sava, totul despre sănătatea mintală

 

https://youtu.be/b72PxyUpX1U?si=AyapnRkWoHpK_EGk

Troparele Sfinților Români canonizați de Biserica Ortodoxă Română în anul 2024 - Pr. Vlad Roșu

 

https://youtu.be/6sE9wfh4V3o?si=YFsCX9cmuzfsOlBC

IMNUL ANULUI OMAGIAL 2025, al Centenarului Patriarhiei Române - Pr. Vlad Roșu

 

https://youtu.be/Q8hnVOGi0YE?si=Wz6WkqAj9p5YQwiI

duminică, 2 februarie 2025

Acatistul Întâmpinării Domnului

 

https://youtu.be/Ks3uN03jS_M?si=ToLikm_bq6VDGM1y

Acatistul Întâmpinării Domnului

 

Acatistul Întâmpinării Domnului

Tropar la Acatistul Întâmpinării Domnului, glasul 1

Bucură-te ceea ce ești plină de har, Născătoare de Dumnezeu Fecioară; că din tine a răsărit Soarele dreptății, Hristos Dumnezeul nostru, luminând pe cei dintru întuneric. Veselește-te și tu, bătrânule drepte, cel ce ai primit în brațe pe Izbăvitorul sufletelor noastre, Cel ce ne-a dăruit nouă și învierea.

Condacul 1

Astăzi aleasa Maică merge de la Betleem la Ierusalim, iar dumnezeiescul Prunc Iisus în brațele ei ca un nor ușor este purtat. Iar noi, nevrednicii, întâmpinând pe Împăratul Slavei și pe Maica Fecioară Preasfântă, împreună cu bătrânul Simeon cântăm celei binecuvântate: Vino, Preacurată, Domnul este cu Tine și prin Tine împreună cu noi!

Icosul 1

Cetele cerești, plecate spre pământ, văd pe Cel Unul Născut, pe Făcătorul lor și Stăpânul a toată făptura, în brațele feciorești ale Maicii celei neispitite de bărbat, mergând la Ierusalim, purtat ca un Prunc, și bucurându-se, cântă Lui și Împărătesei Fecioare laudă de sărbătoare:
Vino, Împăratul cerului și al pământului, în cetatea Marelui Împărat, Sionul cel sfânt;
Vino, Dumnezeule Preaînalt, din înălțimile cerești în biserica pământească și făcută de mâini;
Vino, Fiule Unule Născut, și Te sălășluiește cu oamenii pe pământ;
Vino, Mielul Cel nevinovat și dumnezeiesc, să Te aduci Domnului, Cel din ceruri;
Vino, Preacurată Porumbiță, Mireasă fără de bărbat, a Sfântului Duh;
Vino, Mielușea neîntinată, Maica neprihănită a Mielului Hristos;
Vino, Pruncă de Dumnezeu aleasă, Fiica cea preadorită a lui Dumnezeu Tatăl;
Vino, Împărăteasa Cerului, Stăpâna cea bună a întregii lumi;
Vino, Preacurată, Domnul este cu Tine și prin Tine împreună cu noi!

Condacul 2

Preasfânta Fecioară pe sine s-a văzut fiind curată după Nașterea lui Iisus și nu i-a trebuit curățire, pentru că Hristos a trecut precum o rază de soare printr-un diamant, nestricând curăția feciorească a Preacuratei Maicii Sale. Totuși, fiind smerită și nemândrindu-se de neprihănirea curăției Sale, atunci când s-au împlinit zilele legiuite de curățire, a plecat de la Betleem, împreună cu Sfântul Iosif, logodnicul, și au adus pe dumnezeiescul Prunc, la Ierusalim, înaintea Domnului și împreună I-au cântat cu bucurie: Aliluia!

Icosul 2

Văzându-te pe tine, printre veacuri, Fecioară, că porți în mâinile tale pe Dumnezeu întrupat, Isaia prorocul a glăsuit: "Domnul va ședea pe nor ușor". Iar tu, o, Maică a lui Dumnezeu, mergând la Ierusalim și purtând dumnezeiescul Prunc în brațele tale, cugetai: "Cum, fiind mamă, am rămas fecioară?". Totuși, văzând că această naștere a fost mai presus de fire, cu cutremur ai grăit întru sine: "Cum să Te numesc pe Tine, Fiul meu? Dacă Te numesc om, văd că ești mai presus decât omul, fecioria mea păstrând-o nestricată, pentru că zămislirea Ta a fost dumnezeiască. Dacă Te numesc Dumnezeu, văd că întru toate ești asemenea omului, afară de păcat. Pentru aceasta Te propovăduiesc pe Tine Dumnezeu adevărat și om adevărat". Noi însă, întâmpinând venirea Ta, Hristoase, pe cea Curată o cinstim cântând așa:
Vino, Curată Fecioară, că ai născut curat pe Curatul Dumnezeu;
Vino, maică fără bărbat a lui Emanuel, care nu a cunoscut nunta;
Vino, ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii, că de a ta curăție s-a minunat Gavriil;
Vino, ceea ce ești mai mărită fără de asemănare decât Serafimii, că ție ți s-a închinat firea îngerilor;
Vino, țarină nesemănată, că ne-ai răsărit nouă Spicul Vieții;
Vino, rug nears, că întru Naștere nu te-a ars focul dumnezeirii;
Vino, încăpere neîncăpută la care nu pot să privească cei cu câte șase aripi și cei cu ochi mulți;
Vino, masă cu chip de foc, pe care pământenii nu se pricep să te laude după cuviință;
Vino. Preacurată, Domnul este cu tine și prin tine împreună cu noi!

Condacul 3

Fiind purtată de putere dumnezeiască ai venit la Sfânta cetate, Ierusalim, Preasfântă Fecioară, ca o zi luminoasă, arătându-L întregii lumi pe Hristos, Soarele Dreptății. Pentru aceasta în chip vădit te-ai arătat prestol de Heruvimi, înălțat prin fecioreasca slavă, căci în mâna ta porți pe Împăratul Slavei, în fața Căruia stau în chip nevăzut Serafimii cei cu câte șase aripi, împreună cu toate puterile cerești cântând: Aliluia!

Icosul 3

Având Fecioara pântece primitor de Dumnezeu, a venit la biserică, ținând în mâna sa pe dumnezeiescul Prunc Hristos, și, plecând genunchii înaintea Domnului, cu bucurie și cu bună-cuviință a grăit: ,,O, Părinte Preaveșnic, Acesta este Fiul Tău, pe Care L-ai trimis să Se întrupeze dintru mine pentru mântuirea oamenilor. Acesta este Rodul pântecelui meu, zămislit întru mine prin Duhul Tău cel Sfânt. Acesta este întâiul meu Născut. Primește Cuvântul Tău cel Întrupat dintru mine, primește de la mine pe Fiul Tău, pe Care Ți-L aduc, ca prin Trupul și Sângele Lui, primit de la mine, să răscumpere neamul omenesc". Iar noi pricepând această tainică rugăciune, Preacurată, cântăm Fiului Tău și Dumnezeului nostru așa:
Vino, Preadulce Iisuse, pogorând pe pământ blând și smerit precum ploaia pe pământ curat;
Vino, Viață Preadulce, precum picătura ce picură pe pământ, arătându-Te nevăzut în Întruparea Ta;
Vino, Mântuitorule atotmilostiv, să cauți și să mântuiești pe cei pierduți;
Vino, Păstorule preabun, Cel ce ai voit să porți pe umerii Tăi oile rătăcite;
Vino, Doctorul celor fără de nădejde, Cel ce ai binevoit să porți bolile și neputințele noastre;
Vino, Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ai voit să iei asupră-Ți toate păcatele lumii;
Vino, Domnul Slavei, purtat pe nor ușor, că ai gonit ademenirile întunericului;
Vino, Împăratul păcii, Cel ce șezi pe tronul lui David, a Cărui împărăție nu este din lumea aceasta;
Vino, Preacurată, Domnul este cu tine și prin tine împreună cu noi!

Condacul 4

Având întru sine furtună de gânduri îndoite marele arhiereu al lui Dumnezeu, Zaharia, s-a tulburat văzând pe Sfânta Fecioară cu Pruncul la un loc cu femeile necurate, înaintea ușilor bisericii, cerând curățirea cea după lege; a dus-o în Sfânta Sfintelor și a înțeles cu duhul că această Maică și după naștere este Fecioară Curată. Pentru aceasta a așezat-o în locul fecioarelor, unde femeilor având bărbat nu li se cuvine să stea, și, întâmpinând-o, cu frică și cu bucurie a cântat lui Dumnezeu Cel ce S-a arătat: Aliluia!

Icosul 4

Auzind Zaharia minunatele tale cuvinte în fața lui Dumnezeu, Preacurată, și văzând că așezi copilul tău preaiubit în brațele lui de arhiereu al lui Dumnezeu, precum în înseși mâinile lui Dumnezeu, și împreună cu acesta aduci jertfă, după cum spune legea, doi pui de porumbel, s-a umilit cu inima și cu credință și cu frică a primit pe dumnezeiescul Prunc, zicând așa:
Vino, Cel vechi de zile, Care de demult ai dat lui Moise legea în Sinai;
Vino, Prunc Tânăr, că ai intrat acum în biserică, vrând să împlinești legea;
Vino, că, sălășluire având cerul, ai vrut să umpli biserica pământească de slavă cerească;
Vino, că, întrupându-Te din Fecioară, ai dorit să îndumnezeiești firea omenească;
Vino, că Te-ai coborât până la chipul de rob, ca pe noi, robii păcatului, să ne faci robii Adevărului dumnezeiesc;
Vino, că ești strălucirea Ipostasului Părintesc, ca pe noi să ne arăți fiii Tatălui Ceresc;
Vino, Împlinitorul legii, Care ai adus lui Dumnezeu pui de porumbel, ca noi să zburăm la ceruri mai curați decât aceștia;
Vino, Dătătorule de milostivire, Care milă voiești, iar nu jertfă, ca și noi să Te ungem cu untdelemnul milei;
Vino, Preacurată, Domnul este cu tine și prin tine împreună cu noi!

Condacul 5

Steaua cea de Dumnezeu luminată a strălucit, când a venit la biserică Simeon, purtat de Duhul Sfânt. Acestuia, tânăr cu Duhul, dar îmbătrânit cu trupul, fiind drept și credincios trăind în credință și așteptând mângâierea lui Israel, i s-a făgăduit prin Duhul Sfânt să nu vadă moartea, până când nu va vedea pe Hristos Domnul venind în trup. Acesta, privind pe Preacurata Fecioară și pe Pruncul ținut de dânsa în brațe, a văzut harul lui Dumnezeu și, cunoscând cu Duhul că Acesta este Mesia Cel așteptat, în grabă s-a apropiat de Dânsul și, dând mulțumire lui Dumnezeu, cu frică și cu bucurie I-a cântat din inimă: Aliluia!

Icosul 5

Văzând bătrânul Simeon în mâinile Fecioarei pe Cel ce a zidit pe om, purtat în chip de Prunc, s-a umplut de nespusă bucurie și, uitându-se pe sine, a grăit cu bucurie: Te doresc pe Tine, Dumnezeul părinților și Doamne al milei, la Tine privesc, Cel ce cuprinzi toate cu Cuvântul Tău, pe Tine Te întâmpin, Cel ce stăpânești viața și moartea, pe Tine Te aștept, Cel ce unești cerul și pământul. După Tine flămânzesc morții ce așteaptă învierea. După Tine însetează cei ce pătimesc și așteaptă mângâiere și Ție Îți cântă așa:
Vino, Cel așteptat de toți prorocii, să ne cercetezi cu mântuirea Ta;
Vino, Cel dorit de toate neamurile, să ne luminezi cu învățătura Ta;
Vino, Mântuitorul nostru, ca să izbăvești pe Adam și pe Eva de păcat, de vechiul blestem;
Vino, Cel ce Te-ai arătat pe pământ Mântuitorul nostru, ca să viețuiești cu oamenii și să-i scoți din întuneric și din umbra morții;
Vino, Luminătorul nostru, ca să binevestești anul plăcut Domnului;
Vino, Izbăvitorul nostru, ca să-i și slobozești pe cei zdrobiți cu inima;
Vino, Păstorule și Învățătorule, ca să propovăduiești robilor dezrobirea și celor orbi vederea;
Vino, Ziditorule și Stăpâne, să vestești celor umiliți mântuire și tuturor oamenilor iertare;
Vino, Preacurată, Domnul este cu tine și prin tine împreună cu noi!

Condacul 6

Propovăduitor minunat al venirii lui Hristos s-a arătat purtătorul de Dumnezeu Simeon, când mai ales umplându-se de Duhul Sfânt, primul dintre oameni L-a cunoscut pe Ziditorul său, venit cu trup, și primul a mărturisit dumnezeirea Lui, cântându-I în numele tuturor celor ce trăim pe pământ: "Ție ne închinăm, pentru că Tu ești Dumnezeul nostru; Ție ne rugăm, pentru că Tu ești biserica noastră, Ție Îți slujim, că Tu ești Făcătorul legii. Tu ești Unul Dumnezeu și nu este alt Dumnezeu afară de Tine și alt Fiu deoființă cu Tatăl. Prin Tine noi trăim și ne mișcăm și ființăm; Tu ești mai frumos decât toți fiii oamenilor, pentru că Tu ești Dumnezeu și om". Pentru aceasta se bucură acum cerul, pentru că a miluit Domnul pe poporul său și saltă temeliile pământului și cei ce se află în iad, că s-a arătat celor morți învierea văzând acum pe Mântuitorul lumii și cântându-I: Aliluia!

Icosul 6

Astăzi a strălucit la toată lumea lumina adevărului, că Preasfânta Fecioară a dat cu preacuratele sale mâini, bătrânului Simeon, pe dumnezeiescul Prunc, ca pe un cărbune făcător de viață, de la jertfelnicul Domnului, zicând: "Primește, cinstite bătrâne, pe Domnul tău, primește vistieria nesecată și puterea cea neajunsă. Spală necurăția și te înnoiește și te luminează de la Soarele Dreptății. Să nu ardă deci focul harului pe domnul meu, ci mai mult să-l lumineze, căci Acesta curăță păcatele și toată fărădelegea ta, ca să fii început al curățirii întregii lumi, și astfel te vei dezbrăca de toate cele vechi, ca să te îmbraci în toate cele noi". Iar noi, pricepând această vestire milostivă, să-i cântăm Preacuratei unele ca acestea:
Vino, Fecioară, că strălucind de curăție cerească, ne-ai răsărit lumina cea neînserată;
Vino, Împărăteasă a preaminunatei lumi cerești, care ne-ai ridicat pe noi în locașurile cele de sus;
Vino, tainic rug, prin care, din înălțimile cerești, s-a aprins focul Dumnezeirii la toată lumea;
Vino, nor purtător de lumină, prin care dumnezeiescul Prunc Hristos S-a adus spre mântuirea tuturor;
Vino, masă de foc a Nevăzutului Împărat;
Vino, chivot ceresc, care ai încăput pe Hristos;
Vino, palat al Duhului Sfânt;
Vino, mireasă neprihănită a Împăratului cel fără de moarte;
Vino, Preacurată, Domnul este cu tine și prin tine împreună cu noi!

Condacul 7

Vrând Sfântul bătrân Simeon să primească o nouă curățire, precum Isaia cel de demult, s-a închinat Preacuratei Maicii lui Dumnezeu și, atingându-se de dumnezeieștile ei picioare, a zis: "Foc duci, Curată, mă tem să iau în brațe Pruncul Cel ce stăpânește lumea. Tu însă, cu mâinile Tale, precum cu niște aripi îngerești luminează-mă, dându-mi pe Cel ce Heruvimii cei înaripați se înfricoșează să-L poarte". Astfel Simeon, întinzându-și mâna, L-a primit în cinstitele sale brațe și cu bucurie a cântat: Aliluia!

Icosul 7

O nouă și preaslăvită minune s-a săvârșit astăzi: bătrânul Simeon primește în mâini stricăcioase pe Ziditorul omului, pentru ca Dumnezeu să trăiască cu oamenii, iar omul să devină ceresc. Primind pe Cel dorit și văzând împlinirea făgăduințelor Simeon, precum grâul cel copt, a cerut slobozirea de trup și la apusul viețuirii sale a cântat cu bucurie: "Au văzut ochii mei mântuirea Ta, ca pe o taină ascunsă din veac. Acum însă, slobozește, Stăpâne, pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, de această trupească legătură către viața cea neîntinată și neîmbătrânitoare, ca, plecând de aici, să duc veste de bucurie despre venirea Ta în lume". Pentru aceasta Îți cântăm:
Vino, Iisuse, Dătătorul vieții, că ai dăruit viață și înviere tuturor credincioșilor Tăi;
Vino, Stăpâne, Biruitorul morții, că ai slobozit din veșnica moarte poporul Tău;
Vino, Împăratul cel fără de moarte, că din întunericul și din umbra morții ai slobozit pe cei legați din veac;
Vino, Preadulce Viață, că porțile raiului iarăși le-ai deschis lui Adam, spre viață veșnică;
Vino, Mire Preadorit, că sufletul meu tânjește și dorește curțile Domnului;
Vino, Lumină Sfântă, că Te-a aflat sufletul meu plângându-și păcatele;
Vino, Dumnezeule Preaveșnic, că aproape este mântuirea Ta pentru cei ce se tem de Tine;
Vino, Mântuitorule Preabun, căci cuvântul Tău a adus pacea mult dorită;
Vino, Preacurată, Domnul este cu tine și prin tine împreună cu noi!

Condacul 8

Străine cuvinte auzind de la bătrân, minunatul Iosif și Preacurata Fecioară s-au mirat de cele spuse, l-au văzut pe Simeon prorocind despre Prunc, dar nu ca despre un prunc, ci ca despre Cel vechi de zile, și rugându-se la Dumnezeu, ca la Cel ce are putere asupra vieții și asupra morții și Care poate să-l sloboadă la o altă viață, și punând toate acestea în inima lor, au cântat cu mulțumire lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 8

Cu totul fiind întru Dumnezeu, Sfântul bătrân Simeon s-a umplut de duh prorocesc și a vorbit despre dumnezeiescul Prunc că va ajunge chiar și la iad să dea tuturor celor legați iertare, orbilor vedere și nu va vorbi ca alții. Și, întorcându-se la Maria, Mama lui Iisus, a prorocit: "Iată, Acesta este pus spre căderea și spre ridicarea multora din Israel și ca un semn care va ridica împotriviri. Și prin sufletul tău, o, Maică, fără de moarte, va trece sabie, când vei vedea pe Fiul tău bătut în cuie pe cruce, ca să se descopere gândurile din multe inimi, întru iertarea păcatelor lor". Iar noi, înțelegând această prorocie, îi cântăm Preacuratei:
Vino, Maică și Fecioară, care, întru nașterea ta feciorească, nu ai simțit durerile nașterii;
Vino, Maica Mielului și a Păstorului, care vei suferi dureri înfricoșătoare lângă Crucea Fiului tău;
Vino, bucuria noastră, care, împreună cu Fiul tău pătimind, cu toată lumea te vei bucura de arătarea Slavei Sale;
Vino, mângâiere în necazuri, care fiind încercată precum aurul în foc, ești grabnic ajutătoare celor ce sunt ispitiți;
Vino, cea preaveselă, care ai vrut să o bucuri pe Eva, cea care a adus femeilor mâhnire;
Vino, preaslăvită, care ai dorit ca prin durerile tale să eliberezi lumea de toate durerile;
Vino, Fecioară, mai cinstită decât toată făptura, care prin nașterea ta ai înnoit toată zidirea cea văzută;
Vino, Maică mai sfântă decât toți sfinții, care prin întâmpinarea ta ai unit pe îngeri cu oamenii;
Vino, Preacurată, Domnul este cu tine și prin tine împreună cu noi!

Condacul 9

Toată firea îngerilor s-a minunat de marea coborâre a lui Dumnezeu față de om zicând: Minune preaslăvită, neînțeleasă și nespusă vedem astăzi, că Cel ce l-a făcut pe Adam încape în brațele bătrânului. Pline sunt marginile lumii de mila Lui, plină este făptura de lauda Lui, plină este omenirea de îngăduința Lui. Cele cerești, cele pământești și cele de dedesubt sunt pline de bunătatea Lui, sunt pline de darurile și binefacerile Lui. Plin este cerul și pământul de slava Lui! Pentru aceasta, toate neamurile, bateți din palme cântându-I: Aliluia!

Icosul 9

Grăitorul și văzătorul de Dumnezeu Simeon, deși a spus multe și a lăudat pe Preanevinovata Maică a lui Dumnezeu, care a născut lumii pe Dumnezeu Omul, Mântuitorul sufletelor noastre, totuși nu a putut să o laude cu vrednicie pe aceea pe care mințile cele mai presus de lume nu se pricep să o cânte. Totuși, cuprins de iubire a slăvit-o zicând: Preasfântă și minunată cămară a lui Dumnezeu, tu ești începutul și sfârșitul prăznuirii noastre. Tu ne-ai răsărit Lumina Soarelui ne-ai deschis izvorul iubirii de oameni a Fiului tău. Pomenirea ta este mai presus de orice cuvânt și mărirea ta întrece neputința noastră. Te rugăm, pomenește-ne neîncetat pe noi, cei ce te lăudăm și îți cântăm:
Vino, bucuria noastră nesfârșită, care ai arătat lumii întregi bucuria lui Hristos;
Vino, dulceața noastră cea pururea fericită, care ții în mâinile tale focul dumnezeirii;
Vino, lumină pururea strălucitoare, care ai luminat biserica lumii vechi cu lumina harului;
Vino, făclie nestinsă, care întru întâmpinarea ta ai luminat sufletele credincioșilor cu lumina lui Hristos;
Vino, că porți cu mâinile Focul Ceresc, ca prin tine să se aprindă în locul cel sfânt frumusețea și sfințenia;
Vino, lumină neînserată, că ai născut în chip nestricat, fiind pururea Fecioară, ca prin tine să se vestească mântuirea până la marginile pământului;
Vino, chivot însuflețit și dumnezeiesc, că prin tine se arată întregii lumi harul cel mare și mântuitor;
Vino, cortul lui Dumnezeu și al oamenilor, că prin tine Dumnezeul dumnezeilor împărățește în Sion peste toți oamenii;
Vino, Preacurată, Domnul este cu tine și prin tine împreună cu noi!

Condacul 10

Propovăduitoare a mântuirii s-a arătat Ana, cea insuflată de Dumnezeu, că nu se depărta de biserica Domnului, slujind ziua și noaptea în post și în rugăciuni. Aceasta ieșind cu Dreptul Simeon în întâmpinarea Pruncului Iisus, a mărturisit că acesta este Ziditorul cerului și al pământului. Și îmbrățișând pe Hristos, L-a sărutat și Duhul S-a sălășluit întru ea și a grăit: "Tu ești Dumnezeu și Fiul Omului, Fiul împărăției și al umilinței. Tu auzi și taci, vezi și ești nevăzut, ești pretutindeni și ascuns". Și a grăit și alte prorocii despre Pruncul adus, pentru cei ce așteptau izbăvirea în Ierusalim cântând lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 10

Împărate Preaveșnic și Cuvântul lui Dumnezeu, Tu acum în trup Te-ai arătat lumii întregi, ca un Prunc în biserică, purtat în brațe de Fecioara Maria, Maica Ta, ca să petreci cu oamenii și celor ce sunt din Adam să le vestești mântuirea. Adevărul Tău S-a pogorât din cer, mila Ta ne-ai trimis-o nouă și harul Tău împărățește pe pământ pentru că ai venit să cauți și să-i mântuiești pe cei pierduți. Pentru aceasta pe nimeni nu îndepărtezi, de la nimeni nu Te întorci, precum s-a întâmplat cu Uza, de demult, când s-a atins de chivotul Legământului Tău și a fost lovit de moarte. Acum însă desfrânata Îți cade la picioare și devine neprihănită, cea cu scurgerea de sânge se atinge de Tine și se vindecă, vameșii și păcătoșii stau împreună cu Tine și se fac prietenii Tăi, căci ai chemat la Tine pe toți cei trudiți și împovărați. Pentru aceasta cu bucurie și noi Te întâmpinăm și Îți cântăm așa:
Vino, o, Hristoase, împăratul tuturor, și scoală-Te întru întâmpinarea, noastră;
Vino, Iisuse, Doctorul inimilor noastre, și ieși întru ajutorul și mântuirea noastră;
Vino, Păstorul nostru Cel bun, Care Te-ai întrupat să cauți oile pierdute, și caută-ne și pe noi cei rătăciți;
Vino, Mângâietorule bun, Care ai căutat și ai găsit drahma cea pierdută, și află și sufletele oamenilor pierduți;
Vino, Atotbunule și Iubitorule de oameni, și ne primește și pe noi în brațele Tale părintești;
Vino, Atotmilostive și Îndurate, și ne sălășluiește și pe noi în cămările Tale cerești;
Vino, Mângâietorul celor întristați, ca să ne aperi și să ne cârmuiești pe noi, cei ce plutim pe marea acestei vieți deșarte;
Vino, Mântuitorul celor rătăciți, mântuiește-ne și ne scoate pe noi, cei ce ne înecăm în viforul păcatului;
Vino, Preacurată, Domnul este cu tine și prin tine împreună cu noi!

Condacul 11

Cântare de umilință au adus arătării Tale, Hristoase, purtătorul de Dumnezeu Simeon și dreapta Ana, arzând cu duhul și propovăduind cu buze de bucurie venirea Ta în lume tuturor celor ce așteptau izbăvirea. Iar cărturarii și fariseii, auzind astfel de mărturisiri despre Prunc, s-au mâniat și mai mult, l-au învinuit pe Zaharia, ca pe un vădit călcător de lege, că pe Maria a așezat-o în locul unde ședeau fecioarele, pentru care îndată l-au și ucis cu pietre. Iar Pruncul Iisus a fost dus în Egipt, din pricina lui Irod, ca și acolo, spre mărturie veșnică, Domnul să fie cunoscut egiptenilor și să I se aducă jertfă, cântându-I: Aliluia!

Icosul 11

Lumină spre descoperirea neamurilor ai fost, Hristoase, Soarele dreptății, pe nor purtat, precum Simeon astăzi a prorocit că vei fi începătură de nou har, din Egipt și până la marginile lumii, că Tu ești Izvorul Vieții și Lumina oamenilor, pentru că lumina luminează întru întuneric și întunericul nu o cuprinde. Cu această lumină a dumnezeirii Tale luminează și întunericul sufletelor noastre, pentru ca toți să aprindem în inimă lumina virtuților și împreună cu Simeon și cu Ana să-Ți cântăm Ție și Preasfintei Maicii Tale unele ca acestea:
Vino, Iisuse, Lumina lumii, pentru ca în lumina Sfinților Tăi să ne luminezi pe noi;
Vino, Hristoase Mântuitorule, Care locuiești întru Lumina cea nepătrunsă, pentru ca în lumina Feței Tale să ne îndumnezeim;
Vino, Soarele Dreptății, pentru ca în zilele Tale să strălucească adevărul și pacea pe pământ;
Vino, Lumină Sfântă, pentru ca să ajungă în inimile noastre focul credinței și iubirii Tale;
Vino, Împărate ceresc, pentru ca binecuvântată și prealuminată să fie venirea Ta;
Vino, Ziditorule și Stăpâne, pentru ca având aprinsă făclia curăției să ieșim întru întâmpinarea Ta;
Vino, Lumină lină și neînserată, pentru ca în liniște și în pace să trăim toate zilele vieții noastre;
Vino, Fiule Unule Născut al lui Dumnezeu și Cuvinte, pentru ca întru bucurie și frică să lucrăm a noastră mântuire;
Vino, Preacurată, Domnul este cu tine și prin tine împreună cu noi!

Condacul 12

Vechea biserică a legii cu nou har s-a umplut, când ai intrat într-însa, Hristoase, ca un Prunc purtat în brațe, ca să se plinească prorocia lui Agheu: "Va veni Cel dorit de toate neamurile și voi umple de slavă templul acesta și slava acestui templu de pe urmă va fi mai mare decât a celui dintâi și în locul acesta voi împărți pacea". Pentru aceasta să se înfrumusețeze cu lumina Ta dumnezeiască și Biserica noastră ce se gătește să Te primească luminat ca pe un Mire, iar pe noi ne învrednicește în curăție să ieșim întru întâmpinarea Ta și cu veselie să-Ți cântăm: Aliluia!

Icosul 12

Cântând, o, Maica lui Dumnezeu, venirea întru întâmpinarea ta a întregii lumi în Biserica Domnului, lăudăm nespusa ta curăție feciorească, ne închinăm Soarelui Dreptății, Hristos, Ce a răsărit dintru tine, Îl privim împreună cu Simeon și Îl primim în brațele noastre. Împreună cu Ana mărturisim dumnezeirea Lui, cu Iosif Îi aducem în dar doi pui de porumbel, adică sufletul și trupul nostru, și precum fecioarele înțelepte, luminat înfrumusețăm candelele sufletelor noastre și făclii aprinse de fapte bune lui Hristos, Lumina cea Adevărată, Ce S-a arătat lumii, Îi dăruim, iar astăzi, împletind precum florile coroană de cântări, îți aducem aceste laude:
Vino, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, ca sub acoperământul Fecioriei Tale să ne păzești pe noi întru curăție și feciorie;
Vino, palat purtător de Lumină al Stăpânului, ca prin darul tău să ne faci pe noi locaș al Duhului Sfânt;
Vino, Fecioară mai luminoasă decât dimineața, ca să fim și noi fii ai zilei până la sfârșitul vieții;
Vino, soare care porți pe Tatăl Luminii, ca și pe noi să ne luminezi cu darul tău;
Vino, sfântă slujitoare a măreței taine, ca să ne înveți a sluji cu sfințenie pe Fiul tău și Dumnezeu;
Vino, bună ajutătoare a toată lumea, ca să ne păzești nevătămați de lume, de trup și de diavol;
Vino, o, Fecioară Marie, ca să luminezi sufletele noastre întunecate de patimi;
Vino, o, pruncă minunată, ca să călăuzești spre mântuire această lume orbită de păcate;
Vino, Preacurată, Domnul este cu tine și prin tine împreună cu noi!

Condacul 13

O, întru tot cântată Maică și Fecioară, care ai adus în locul cel sfânt al sfinților pe Cuvântul cel mai presus decât toți sfinții, întru întâmpinarea noastră și pentru mântuirea lumii, primește această rugăciune a noastră, acoperă-ne și ne păzește pe noi de tot necazul și întristarea și ne izbăvește de toate cursele vrăjmașului. Tu, cea fără de prihană, ceea ce ești ușă dumnezeiască, deschide-ne nouă, celor ce dorim mântuirea, ușile cerești, ca, izbăvindu-ne prin tine de veșnica muncă, să cântăm întru Întâmpinarea Domnului în văzduh: Aliluia!

Acest Condac se rostește de trei ori.

După aceasta se cisesc iarăși Icosul 1 și Condacul 1 pe care le găsiți mai jos.

Icosul 1

Cetele cerești, plecate spre pământ, văd pe Cel Unul Născut, pe Făcătorul lor și Stăpânul a toată făptura, în brațele feciorești ale Maicii celei neispitite de bărbat, mergând la Ierusalim, purtat ca un Prunc, și bucurându-se, cântă Lui și Împărătesei Fecioare laudă de sărbătoare:
Vino, Împăratul cerului și al pământului, în cetatea Marelui Împărat, Sionul cel sfânt;
Vino, Dumnezeule Preaînalt, din înălțimile cerești în biserica pământească și făcută de mâini;
Vino, Fiule Unule Născut, și Te sălășluiește cu oamenii pe pământ;
Vino, Mielul Cel nevinovat și dumnezeiesc, să Te aduci Domnului, Cel din ceruri;
Vino, Preacurată Porumbiță, Mireasă fără de bărbat, a Sfântului Duh;
Vino, Mielușea neîntinată, Maica neprihănită a Mielului Hristos;
Vino, Pruncă de Dumnezeu aleasă, Fiica cea preadorită a lui Dumnezeu Tatăl;
Vino, Împărăteasa Cerului, Stăpâna cea bună a întregii lumi;
Vino, Preacurată, Domnul este cu Tine și prin Tine împreună cu noi!

Condacul 1

Astăzi aleasa Maică merge de la Betleem la Ierusalim, iar dumnezeiescul Prunc Iisus în brațele ei ca un nor ușor este purtat. Iar noi, nevrednicii, întâmpinând pe Împăratul Slavei și pe Maica Fecioară Preasfântă, împreună cu bătrânul Simeon cântăm celei binecuvântate: Vino, Preacurată, Domnul este cu Tine și prin Tine împreună cu noi!

Rugăciuni - Acatistul Întâmpinării Domnului

Rugăciunea întâi, către Domnul nostru Iisus Hristos

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule Unule Născut și Cuvântul lui Dumnezeu, Care mai înainte ai fost văzut de proroci, ca prin oglindă, în ghicitură și mai pe urmă, în aceste zile, Te-ai născut nestricat cu trupul din Preasfânta Fecioară Maria și în a patruzecea zi, în locul cel sfânt, întru întâmpinarea întregii lumi, Te-ai arătat ca Prunc, purtat în brațele Dreptului Simeon pentru mântuirea tuturor celor din Adam! Cât de proslăvită și de prealuminată este aducerea Ta în brațele Născătoarei de Dumnezeu în biserica Domnului și Întâmpinarea Ta de către bătrânul Simeon. Astăzi cerurile se veselesc și pământul se bucură de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului și Împăratului nostru. De demult Moise s-a urcat în munte ca să vadă slava Ta, dar nu a putut să-Ți vadă fața Ta, pentru că i-ai arătat doar spatele. În această zi prealuminoasă a întâmpinării Tale, Tu Te-ai arătat pe Tine Om, strălucind de nespusă dumnezeiască lumină, ca împreună cu Simeon să Te vedem față către față, să Te pipăim cu mâinile și să Te primim în brațele noastre ca să Te cunoaștem pe Tine ca Dumnezeu venit în trup. Pentru aceasta proslăvim nespusă coborârea Ta și marea Ta iubire de oameni, că prin venirea Ta ai dăruit acum bucurie cerească neamului omenesc căzut de demult în păcat. Că Tu prin dreapta Ta judecată ai izgonit pe strămoșii noștri din raiul desfătării în lumea aceasta, iar acum ne-ai miluit și iarăși ne-ai deschis locașurile cerești și ai prefăcut plânsul nostru întru bucurie, iar Adam nu se mai rușinează pentru neascultare și nici nu se va mai ascunde de la fața Ta, fiind chemat de Tine, pentru că Tu ai venit acum ca să iei asupră-Ți păcatele lui, să-l speli cu sângele Tău și să-l îmbraci pe el, gol fiind, în haina mântuirii, în podoaba veseliei și să-l înfrumusețezi pe el, ca pe un mire. Iar pe noi, pe toți, care prăznuim dumnezeiasca Ta întâmpinare, învrednicește-ne ca împreună cu fecioarele înțelepte să Te întâmpinăm pe Tine, Mirele nostru Ceresc, cu candelele credinței și curăției aprinse să privim cu ochii credinței dumnezeiasca Ta față, să Te purtăm în inimi, în toate zilele vieții noastre, ca să ne fii nouă Dumnezeu și noi să fim poporul Tău. Iar în slăvita și înfricoșătoarea zi a venirii Tale, când toți sfinții vor ieși în văzduh pentru marea Ta întâmpinare, învrednicește-ne și pe noi să Te vedem, și astfel pururea cu Domnul vom fi. Slavă milosârdiei Tale, slavă Împărăției Tale, slavă purtării Tale de grijă, Unule iubitorule de oameni, că a Ta este împărăția și puterea și slava, împreună cu Cel fără de Început al Tău Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Rugăciunea a doua, către Preasfânta Stăpâna noastră Născătoare de Dumnezeu

O, Preasfântă Fecioară, care strălucești prin curăție cerească, porumbiță preablândă, mielușea neprihănită, ajutătoare bună a lumii, Maica lui Hristos Dumnezeul nostru, tu ești începutul și mijlocul și sfârșitul bucuriei noastre de acum, că dintru tine a strălucit Soarele Dreptății, Hristos Dumnezeul nostru, pe Care L-ai adus în sfintele tale brațe în a patruzecea zi, în locul cel sfânt, întru întâmpinarea noastră și spre bucuria și mântuirea întregii lumi. Pentru aceasta te fericim și te proslăvim, pentru că tu ești cortul lui Dumnezeu și prin tine S-a sălășluit între noi, pentru ca să fim poporul Lui. Tu ești ușa cerească vestită de Iezechiel, prin care iarăși ni s-a deschis intrarea în locașurile raiului. Tu ești scara cea înaltă văzută de Iacob, prin care Dumnezeu S-a pogorât pe pământ. Tu ești pod care duce de pe pământ la cer. Pentru aceasta te rugăm să privești spre noi, ca ceea ce ai intrat în locul cel sfânt purtând pe mâini Focul dumnezeiesc, binecuvântată. Cu focul rugăciunii tale să arzi focul patimilor noastre, ca să ne izbăvim de focul cel veșnic al gheenei. În locul cel sfânt ai venit pentru curățirea cea după lege, ție netrebuindu-ți curățire, Fecioară Curată, și prin aceasta învață-ne cum se cuvine a ne păzi în neprihănire și curăție și cum să purtăm nevoința fecioriei, că tu, fiind mai presus decât Heruvimii, ai venit la biserică, laolaltă cu femeile necurate. Tu, o, Maică Preasfântă, însăți fiind biserica lui Dumnezeu care ai adus la biserica legii pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, învrednicește-ne și pe noi să iubim mai mult în lumea aceasta bisericile Fiului tău, să le cercetăm în toate zilele vieții noastre, acolo să vedem frumusețea Domnului, pentru că mai bine este să petrecem o zi în curțile Domnului, decât să locuim în locașurile păcătoșilor. Dăruiește-ne și nouă, Preacurată, precum lui Simeon, să purtăm neosândiți, în brațele inimii noastre, pe Fiul tău și Dumnezeul nostru, ca să fim părtași pururea Preacuratului Său Trup și Sânge, și ajută-ne să ne păzim în frica lui Dumnezeu și să nu întinăm biserica trupului nostru. Și așa întâmpinând totdeauna, o, Maica lui Dumnezeu, pe Fiul tău în inimile și în sufletele noastre, să ne învrednicim prin rugăciunile tale să dobândim și acea întâmpinare în văzduh a Domnului și așa vom slăvi și vom cânta împreună cu toți sfinții pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Apoi se face otpustul: Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi. Amin.

https://youtu.be/Ks3uN03jS_M?si=ToLikm_bq6VDGM1y