Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

miercuri, 19 aprilie 2023

miercuri, 12 aprilie 2023

c


https://youtu.be/jjvWJIqvHko

luni, 10 aprilie 2023

INIMI DE COPII ÎN DUMINICA DE FLORII

INIMI DE COPII ÎN DUMINICA DE FLORII



Se spune că viața noastră începe cu flori și se încheie întorcându-ne în pământ și printre flori. Viața este bucurie și i se cuvine a o îmbrățișa cu flori, se cuvine a i se dărui flori.

Viața înseamnă dragoste cu bucurie și smerenie, înseamnă curaj și biruință asupra răului șu urâtului din noi, de lângă noi.

Pentru ca să ne bucurăm, Dumnezeu ne-a dăruit o zi a FLORILOR – DUMINICA FLORIILOR -, o zi ce, cu smerenie și dragoste trăită, este o punte spre Lumina ce se revarsă, în picuri străluminate de Viață, în sufletele creștinilor, prin Învierea lui Iisus Hristos. Viață trăită în Bucuria-Hristos.

După ce ni s-a pus la suflet Cuvântul cel de viață ziditor, după ce ne-am reamintit, prin participarea la Sfânta Liturghie, că în centrul tuturor Sfintelor Liturghii se află imnul „Sanctus!”, Biserica întreagă cântând, cu bucurie, „Sfânt, Sfânt, Sfânt Domnul Savaot! Plin este cerul și pământul de Slava Ta. Osana întru cei de sus! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!” - cântare cu sens profetic trinitar, amintind de Cele Trei Persoane ale Sfintei Treimi, fiecăreia fiindu-I închinat apelativul „Sfânt”; cântare ce ne reamintește că suntem copiii lui Dumnezeu și trebuie să fim, întru toate, precum pruncii, cu inima curată și o viață pură, ființe nevinovate și sincere până la capăt; cântare ce ne amintește de lucrarea mântuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos, termenul „Osana!” însemnând „mântuiește!”, în Duminica a VI-a a Postului Sfintelor Paști, ne-am reunit – copii, tineri, părinți și bunici, doamne din comitetul parohial al bisericii Buna Vestire – Belu din București, sector 4 – spre a celebra această minunată zi, când natura întreagă parcă își schimbase înfățișarea, fiind mai darnică în căldură și frumos, scăldată în raze de tainică bucurie și răbdare, prin Atelierele organizate sub atenta îndrumare plină de dragoste a Părintelui paroh Daniel-Alexandru Bărîcă și a doamnei preotese Georgiana Bărîcă. Ateliere de pictură pe sticlă, realizare de felicitări pentru Paști, încondeiat ouă de Paști și împletit cununi din salcie sfințită.

Legenda populară spune că Maica Domnului, vrând să-și vadă Fiul răstignit, a întâlnit în cale o apă. S-a rugat de toate buruienile ca să o ajute să treacă acea apă, dar numai salcia a întins o cracă și astfel a putut să treacă pe malul celălalt. Maica Domnului a binecuvâtat salcia pentru a fi dusă la biserică, sfințită de preoți, dusă în casele creștinilor, iar oamenii să-și încingă cu ea atât mijlocul – pentru a fi feriți de dureri în timpul secerișului, dar să-și facă și coronițe spre a le purta pe cap, așa fiind feriți întregul an de dureri de cap.

Salcia sfințită în această zi la biserică trebuie dusă în casele creștinilor și așezată la icoane.

Păstrând tradiția și obiceiurile străvechi ale poporului român, dar și dialogul viu între generații, îmbrăcați în straie de sărbătoare, ne-am unit inimile întru învățarea și realizarea de coronițe din salcie sfințită, pe care le-am dus cu drag acasă, dar am împodobit și icoanele din biserică. Ne-am exprimat credința și speranța pentru biruința Vieții asupra morții, cea prăznuită în noaptea cea mai importantă din anul bisericesc – noaptea de Înviere, îmbrăcându-ne sufletele în culorile bucuriei, astfel realizând icoane pe sticlă, felicitări de Paști și încondeind ouă.

Atelierele s-au deschis prin rugăciunea rostită de Părintele paroh Daniel-Alexandru Bărîcă și prin cuvântul său de învățătură, din care am reținut, cu toții, iară și iară, importanța rugăciunii cu timp și fără timp, cum trebuie să ne închinăm corect, ce înseamnă Duminica a VI-a din Postul Sfintelor Paști, respectiv ce sunt Floriile, dar și că, atunci când vrem să facem urări de Paști, corect este a spune „Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului (sau a Sfintelor Paști) să vă fie cu sănătate și bucurie!”, întrucât sintagma „paște fericit!” înseamnă cu totul și cu totul altceva, ce nu are legătură cu Biserica, credința, praznicul Învierii Domnului sau al Sfintelor Paști.

- a consemnat prof. Nicoleta Enculescu, București -













joi, 6 aprilie 2023

Conferința “Duhul Domnului în inima tânărului”



https://www.youtube.com/live/2EQpg8C3VKk?feature=share