Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

marți, 7 iunie 2016

"E-n Horezu un cocoş / Cu o soartă clară, / Că ajunge-n loc de borş / Artă populară" !!!

"Cocoşul de Hurez" v-aşteaptă!!!

Vă invit să-i cunoaşteţi pe tinerii ceramişti Maria Diana Popescu şi Dogaru Ion Gabriel din localitatea Horezu, judeţul Vâlcea, ale căror creaţii artistice în lut cântă-n culori, dănţuind pe harfa inimii noastre precum un curcubeu răsărit după o binecuvântată şi curăţitoare ploaie! Credinţa lor, înscrisă legendar în lutul frământat în poveşti şi motive de basm, stă mărturie şi adevereşte pe deplin doza imensă de entuziasm şi creativitate cu care au fost înzestraţi.
La Festivalul Ceramicii Populare Româneşti „Cocoşul de Hurez” – ediaţia a XLVI-a, din 10-12 iunie a.c., vor fi prezenţi şi ei, alături de alte şi alte nume de referinţă în tradiţia realizării ceramicii populare – „ceramişti exponenţiali din toate centrele de ceramică din România, meşteri consacraţi, cu o largă recunoaştere naţională şi internaţională.
Festivalul se va desfăşura în oraşul Horezu, sub stejarii seculari din zona Treapt” – menţionează Primarul în funcţie al Horezului, domnul Ilie Fârtat, omul care s-a implicat în organizarea acestui deosebit eveniment, în cadrul căruia, cei ce vor poposi pe aceste meleaguri, vor putea viziona şi spectacolul de teatru „Nunta”, de A.P. Cehov, cu participarea extraordinară a actriţei Magda Catone (vineri, 10 iunie, ora 19.30, la Casa de Cultură „Constantin Brâncoveanu”); vor putea urmări şi programul folcloric oferit de ansamblurile din Oltenia de sub munte (sâmbătă, 11 iunie, în cadrul Satului de vacanţă „Stejari”, între orele 17.00 şi 19.00, dar şi între orele 19.30 – 21.00); vor putea degusta produsele tradiţionale de Horezu; se vor putea înscrie chiar şi la concursul de olărit pentru amatori „Strâmbă roata”, ce va avea loc duminică, 12 iunie, în intervalul orar 11.00 – 13.00.
„Povestea ceramicii de Hurez este povestea unui bulgăre umil de pământ, rostogolit ca-n basme de câteva ori şi transformat în Făt-Frumos – vas însufleţit -, ce cunoaşte elixirul tinereţii fără bătrâneţe.” Veniţi să vă adăpaţi sufletele însetate de acest elixir al basmelor copilăriei voastre!
„Secretul meşterilor de la Hurez: ca să fii olar bun, trebuie să fii ager ca şi cocoşul, iscusit ca şarpele, răbdător ca peştele”.
Nativ, tinerii ceramişti Maria-Diana Popescu şi Gabriel Dogaru deţin aceste calităţi!
Timpul îndrăznelii de a transpune în lut visurile tinereţii lor măsoară secundele meşterilor ceramişti Maria Diana Popescu şi Dogaru Ion Gabriel în haina reuşitei încântării ochiului admiratorului expert sau mai puţin expert, transformă clipele în bătăi de inimi ce tresaltă ca un fâlfâit de aripă de alb porumbel la sublimul ce iradiază din fiecare fibră de pământ plămădit şi ars în topitoare, spre a renaşte în durabilitatea şi armonia poveştii lui.
România e frumoasă! România are tineri frumoşi, la minte şi la suflet!

Niciun comentariu: