Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

joi, 10 noiembrie 2011

Tema JOC SI JOACA - clasa a IX-a

Jocul si joaca par a defini, la o prima interpretare, varsta inocentei. Dar, in vreme ce joaca presupune spontaneitate, tine de o stare specifica generata de instinct, jocul inseamna conventie si deriva din dorinta de cunoastere a lumii. El presupune comunicare cu realul, pe care il transfigureaza in planul fictional conturat prin regulile acceptate de jucatori.
Jocul reprezinta, in esenta, un mod de a trai, nu doar pentru om, ci pentru intreg universul.
Raportandu-ne la joc, vom descoperi nu numai copilaria, ci si adolescenta, tineretea, maturitatea omului, viata in genere. Invatam sa traim jucandu-ne. La inceput doar imitam anumite actiuni, pentru ca, ulterior, sa schimbam rolul de actori in acest scenariu improvizat cu acela de protagonisti autentici, asumandu-ne, pe de-a-ntregul, realitatea perceputa initial ca destindere sau divertisment.
Copilaria se confunda cu jocul. La aceasta varsta, jocul este, fireste, mai mult o joaca, adica o forma de participare inconstienta la cadrul si conventiile jocului.
Adolescenta isi are, la randu-i, jocurile ei, unele declansate spontan, altele deliberate, de la jocurile sportive la dans si de la jocurile de societate la cele pe calculator.
Pentru adulti, jocul este amuzament, destindere, incercare a puterilor, placere, pasiune, compensare iluzorie a unor frustrari. De aceea exista sarbatorile, petrecerile, nuntile, circul, corida, balciul, parcul de distractii, carnavalul, jocul de carti si jocul de popice, tot soiul de alte jocuri sportive, cuvintele incrucisate, sahul si pokerul, ruleta si nenumarate alte forme de incercare a norocului etc., etc.. Joaca este astfel depasita intr-o nevoie constientizata de evadare din imediat ;i de trecere intr-o lume a implinirilor virtuale. Sunt, fireste, si jocuri care se soldeaza cu castiguri si avantaje chiar in planul vietii imediate.
Jocul inseamna nu doar placere, ci si indrazneala si risc, inteligenta si fler, vocatie si experienta, profesionalism si disponibilitate pentru solutiile alternative.
Jocul este, in ultima instanta, forma de manifestare care poate arata, intr-o masura destul de exacta, ceea ce este ascuns in om.
Exista, in literatura, o tema a jocului care se confunda, in general, cu temele varstelor crude.
In scrierile autobiografice aproape ca nu exista incercare de rememorare a unui parcurs existential care sa nu refaca si traseul jocurilor indragite, al placerilor copilariei. Este, aici, o cautare a unei stari de maxima libertate si fericire, o indreptare spre sursele si resursele creativitatii. Scrisul artistic insusi este un joc superior.
Literatura este un joc al creativitatii artistice.
Jocul in literatura este jocul cu literatura. Iar jocurile literaturii sunt jocurile vietii.

Bibliografie:
1) Mona Cotofan, Mihaela Dobos - "Literatura romana pentru liceu. Repere tematice pentru manualele alternative. Clasa a IX-a", Editura POLIROM, Iasi, pag.45
2) coordonatori Florin Sindrilaru, Gheorghe Craciun, Ramona Lapovita-Jugureanu - "Mari teme literare. Dictionar - antologie de texte pentru clasa a IX-a", volumul I, Editura PARALELA 45, seria Lyceum, editia a III-a, Pitesti, 2003, pag.71-72

Niciun comentariu: