Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

duminică, 14 februarie 2010

Temele pentru acasa. IMPORTANT DE RETINUT! (www.SuntParinte.ro)

Lupta cu temele pentru acasa: Cateva sfaturi (foarte utile, as adauga eu!) pentru parinti (preluate de pe http://www.suntparinte.ro , site pe care va invit sa-l vizitati)

Copilul trebuie convins ca facutul temelor este responsabilitatea lui, asa cum parintii au alte responsabilitati.
In primul rand este bine sa il obisnuiesti sa faca in fiecare zi temele, sa transforme acest lucru intr-un element de rutina. Impreuna cu copilul, de comun acord, stabiliti momentul potrivit rezolvarii temelor.
Evita sa pornesti o lupta pentru putere pe acest subiect. Daca totusi copilul nu vrea sa si le faca, parintele va vorbi cu profesorul despre posibilele consecinte, care pot acoperi o gama larga: interdictia de a iesi in pauza, ramanerea dupa program, calificative diminuate etc.
Invata-ti copilul care este scopul temelor: consolidarea celor invatate la scoala in ziua respectiva.
Invatati-i pe copii urmatorul truism: „Daca nu o faci azi, trebuie s-o faci maine”.
Daca nu reusesTE sa-si faca tema, fii alaturi de el! ESTE IMPORTANT SA-L AJUTI, DAR NU SA-I REZOLVI TU TEMELE. OARE CATI DINTRE NOI REUSESC PERFORMANTA ACEASTA? TREBUIE SA INTAVATAM ACEST LUCRU. CEA MAI BUNA SCOALA A... PARINTILOR: WWW.SUNTPARINTE.RO!

DUPA Georgeta Cincan - SITE-UL WWW.SUNTPARINTE.RO


RECOMANDARI DE CALITATE: (PRELUATE DE PE SITE-UL WWW.SUNTPARINTE.RO)

1. Copilul isi va nota temele intr-un caiet (fie cel de clasa, fie un caiet special)
Daca ai constatat ca uita sa isi noteze tema, stabileste un regulament prin care sa ii acorzi pe cardul personal puncte pentru temele insemnate in caiet. In cazul cand copilul este abia in clasa I si nu reuseste sa isi noteze singur tema, o poti ruga pe invatatoare sa ii noteze tema.

2. Efectuarea temelor TREBUIE sa se faca in acelasi loc, fara surse de distragere a atentiei copilului!

3. Temele se fac la aceeasi ora!

4. Stabiliti impreuna cu copilul timpul maxim acordat fiecarei teme in parte!
Daca copilul iti cere ajutorul, asaza-te alaturi de el la birou si parcurgeti impreuna tot ce este de rezolvat pentru a-ti face o imagine despre ceea ce a inteles si stie sa faca. In cazul in care constati ca nu a inteles anumite lucruri, nu il certa! Explica-i-le cu calm si spune-i ca ti-ar placea ca a doua zi sa iti explice el ce are de facut pentru ca sigur se va descurca mult mai bine decat tine! In acest mod contribui la cresterea increderii in fortele lui proprii si il ajuti sa isi revizuiasca putin atitudinea fata de ceea ce se face in clasa.

5. Alcatuiti impreuna cu copilul un plan de recompensare cu puncte
Invata sa negociezi cu copilul in legatura cu ceea ce doresti de la el in efectuarea temelor. Va deveni foarte cooperant cand ambii parinti ii vor arata ca aceste reguli nu sunt “impuse”ci stabilite de comun acord. Cere-i copilului sa se autoevalueze si fii darnic atunci cand merita apreciat! Il vei ajuta sa isi dezvolte stima de sine si capacitatile de autoapreciere.

Durac Valentina
Profesor psiholog
Colegiul National “Kemal Ataturk”, Medgidia, jud. Constanta (mai multe, pe site-ul http://www.suntparinte.ro )


III. Scopul temei pentru acasa este de a consolida notiunile invatate, iar in momentul in care tu ii faci temele copilului, el nu intelege nici metoda de rezolvare si nici lectia care a fost predata la scoala. Iar daca la clasa va avea noroc si va scapa fara sa explice cum a facut tema, la exemenele finale situatia va fi cu totul alta.

- Spune-i copilului tau ca intotdeauna inainte de a-si incepe tema trebuie sa invete lectia sau sa recapituleze notiunile pe care si le-a insusit in clasa. Altfel, va pierde mult timp cu rezolvarea si cel mai probabil va gresi. (CA SI CADRU DIDACTIC, RECOMAND CITIREA, CU ATENTIE, A LECTIEI INSUSITE IN CLASA, DE 7-10 ORI, PRECUM SI A INFORMATIILOR OFERITE DE MANUAL, TOT DE 7-10 ORI.)
- Pune-i intrebari din lectii ca si cum ai vrea sa afli pentru prima data acele lucruri. Apoi, ajuta-l sa rezolve temele pe care le are de facut explicandu-i cerintele si dandu-i exemple din mediul lui familiar.
- Ajuta-l sa inteleaga la ce ii folosesc notiunile invatate la scoala dandu-i exemple practice.
- Foloseste calculatorul (DACA IL AI) la teme! Daca credeai ca poti utiliza calculatorul numai ca recompensa pentru copil, gandeste-te la posibilitatea de a-l folosi atunci cand isi face temele pentru acasa. Va fi mult mai interesat sa isi faca temele pentru ca va folosi un instrument care ii place atat de mult si pentru ca exercitiile abstracte din manual sau culegere vor deveni provocari pe calculator.

Multe alte lucruri interesante puteti citi accesand link-ul http://www.suntparinte.ro .

Niciun comentariu: