Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

luni, 22 februarie 2010

Nucleoplastie si coblatie, ozonoterapie intradiscala...

...maine voi face cunostinta cu ele :( ... Va tin "la curent"!
Tineti-mi pumnii si rugati-va pentru mine!
Dumnezeu sa fie cu voi!

http://www.sanatateatv.ro/emisiuni-medicale/radiologie-interventionala/nucleoplastia-percutana


Hernia de disc şi nucleoplastia percutană
Hernia de disc şi nucleoplastia percutană

a. CE ESTE HERNIA DE DISC?
• Hernia de disc este o afecţiune extrem de frecventă ce creează probleme mari în special persoanelor tinere, active, limitându-le serios activitatea fizică.
• Hernia de disc constă în slăbirea şi deformarea peretelui unui disc intervertebral cu deplasarea lui şi compresia rădăcinilor nervoase, ceea ce duce la dureri intense de spate şi crize declanşabile la orice mişcare incorectă a coloanei vertebrale.
• Până în prezent, tratamentul medicamentos, fizioterapia şi intervenţia chirurgicală erau singurele alternative terapeutice. Primele două permit ieşirea pe moment din criză, dar nu tratează cauza, de aceea crizele recidivează la orice suprasolicitare a coloanei.
• Tratamentul chirurgical constă în îndepărtarea unei părţi din discul intervertebral, dar există riscul formării unei fibroze locale care face aproape imposibilă o reintervenţie în cazul recidivei.

b. CE PRESUPUNE NUCLEOPLASTIA PERCUTANĂ?
• Nucleoplastia percutana este o intervenţie efectuată de medici specializaţi în radiologie intervenţională non-vasculară, radiologia intervenţională fiind una dintre cele mai noi şi mai spectaculoase ramuri ale medicinei moderne.
• Nucleoplastia percutană reprezintă o alternativă eficientă şi minim invazivă raportată la tratamentul medicamentos sau la intervenţia chirurgicală clasică.
• Nucleoplastia percutană este indicată pacienţilor la care tratamentul medicamentos nu a dat rezultate şi care nu au o indicaţie clară pentru intervenţia chirurgicală clasică.
• Dacă deplasarea discului este foarte mare sau peretele discului este rupt, intervenţia chirurgicală rămâne totuşi prima opţiune de tratament.
• Intervenţia constă în puncţia percutană sub control radiologic a discului herniat cu un ac special şi extragerea unei părţi din nucleul pulpos. Astfel, se reduce mult presiunea din peretele discului. Acesta revine treptat în poziţie normală şi nu mai comprima rădăcinile nervilor spinali.

C. AVANTAJELE NUCLEOPLASTIEI PERCUTANE
• Terapia herniei de disc prin nucleoplastie prezintă avantaje incontestabile
• În primul rând, intervenţia durează maxim 30 minute, este nedureroasă şi nu necesită anestezie generală. În timpul intervenţiei nu există incizie, ci doar o mică înţepătură la nivelul spatelui, ceea ce permite recuperarea imediată, spitalizarea şi repausul la pat nefiind necesare după intervenţie.
• Un alt avantaj major al efectuării nucleoplastiei este faptul că nu reprezintă o contraindicaţie pentru alte proceduri medicale. La peste 80% dintre pacienţii cu hernie de disc care au efectuat nucleoplastia percutană nu a mai fost necesară intervenţia chirurgicală.


Nucleoplastia este o metoda chirurgicala minimal invaziva, se efectueaza ambulator, permitand pacientului sa paraseasca clinica in ziua operatiei. Procedeul se efectueaza cu ajutorul unei sonde speciale, de unica folosinta, plasata precis in discul intervertebral.
Aceasta manopera se face sub control strict radiologic. Prin aceasta canula se introduce o sonda speciala care dezintegreaza tesutul nucleului pulpos la nivel molecular prin radiofrecventa, in prima faza (coblatie), redandu-i consistenta prin coagulare, (prin plastifierea nucleului pulpos), in a doua faza. Aceasta permite, in acelasi timp, pastrarea consistentei nucleului pulpos (coblatie si coagulare) si reduce presiunea din discul intervertebral, eliberand nervii de sub apasare si reducand sau inlaturand durerile. Procedura, numita nucleoplastie percutanata, se face sub anestezie locala.

NU TOATE CAZURILE DE HERNIE DE DISC SE PRETEAZA LA ACESTE METODE DE TRATAMENT CHIRURGICAL MINIM INVAZIVE. DE ACEEA ESTE NECESAR CONSULTUL PREALABIL, CARE SA STABILEASCA CE BOLNAVI BENEFICIAZA DE ACEST TRATAMENT.
LA CONSULT ESTE NECESARA PREZENTAREA UNUI EXAMEN RMN RECENT.

Niciun comentariu: