Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

miercuri, 19 august 2009

www.costestivalcea.ro

Comuna Costesti beneficiaza de numeroase monumente istorice si de un cadru natural deosebit, pregatite pentru vizitatorii care doresc sa-si petreaca timpul liber.Dumnezeu a binecuvantat locul cu doua manastiri si 10 biserici, plus doua capele, o pestera a Liliecilor, fapturi ciudate in slujba cinstitului Grigorie Decapolitul, muzeul Trovantilor, unici in Europa ca forme si compozitie, Parcul National Buila – Vanturarita, trasee montane, pesteri si peisaje.

Trasee turistice
Pestera Liliecilor sau Pestera Sfantului Grigorie Decapolitul
Este declarata monument istoric de categoria A.Altitudinea absoluta a cavitatii este de 650m,iar altitudinile relative sunt de 44 de m,pentru intrarea nordica si 60 de metri pentru intrarea sudica,care se foloseste de turisti pentru intrarea in pestera.Are doua deschizaturi spre est(inspre raul Bistrita),iar accesul se face pe o poteca abrupta numai prin deschiderea din aval.Intrarea are o inaltime de 1,20 de m si o largime de 0,80 m,astfel ca, in prima parte a galeriei, se inainteaza aplecat pe o distanta de circa 14 m,dupa care tavanul incepe sa se inalte,pana in dreptul unei arcade inguste.Galeria este orientata spre sud-vest pe o distanta de 15 m si se termina intr-o mica sala cu trei ramificatii.Galeria de la intrare se termina dicolo de blocul de calcar suspendat,unde o scara, pe partea dreapta,ne conduce intr-o galerie larga,avand lungimea de 25 de m,iar latimea cuprinsa intre 5 si 7 m..De aici, drumul se continua in trei directii:
-prima – spre dreapta,ne coboara pe treptele sapate ,in galeria Mare,care se termina cu deschiderea nordica a pesterii
-a doua,spre dreapta,ne introduce intr-o galerie de 30 de m,numita si galeria Izvorului ,etajul mijlociu al pesterii.Galeria se stramtoreaza progresiv si se termina cu doua bazinase de apa numite de localnici”izvorul”.
-a treia-se continua din galeria principala si adaposteste colonia de lilieci.Undeva,in stanga, se afla biserica Ovedania,unde, pe vremuri de restriste, erau aascunse moastele Sf. Grigorie Deacpolitul.

Biserica Ovedania, cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului
Ridicata la sf sec.XV, inceputul sec XVI, dupa aducerea maostelor Sf. Grigorie Decapolitul.Ctitorul acestui lacas se considera a fi Macarie, primul egumen al manastirii Bistrita.Arhitectura impresioneaza prin simplitatea sa, cat si prin evidenta subordonare a constructiei scopului pantru care a fost ridicata: acela de a masca o tainita unde sa se poata ascunde moastele sfantului.

Biserica cu hramul Sfintilor Arhangheli se afla amplasata langa peretele nordic al galeriei mari, in imediata apropiere a deschizaturii mari,beneficiind de aerul curat si de lumina.A fost construita in 1637 de catre Mitropolitul Tarii Romanesti,Teofil, in anul 1860.Personalitati care au vizitat pestera de-a lungul vremii au fost: generalul Pavel Kiselef, poetul Grigore Alexandrescu, scriitorul Alexandru Peliman, scriitorul Alexandru Odobescu, francezul Lancelot, "pitorescul" roman Alexandru Vlahuta.

Manastirea Bistrita
Implinind, in 2002, 510 ani de la prima sa atestare documntara,manastirea Bistrita este unul dintre monumentele istorice reprezentative ale comunei.A fost construită de boeirii Craiovesti.Manastirea este situata la poalele muntelui Arnota, pe malul drept al raului Bistrita,la iesirea din cel mai ingust defileu. Manastirea adaposteste moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, facatoare de minuni, si a cunoscut perioade zbuciumate de-a lungul existentei sale. A suferit stricaciuni,actuala biserica fiind reconstruita de Gheorghe Bibescu si sfintita in 1856,la 15 august.Pictura a fost executata de pictorul Gheorghe Tattarascu.Are hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Biserica adaposteste racla cu sfintele moaste in partea stanga a naosului. De moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul sunt legate multe istorioare. Biserica Bolnita este cel mai vechi monument de arta de pa raza comunei,a fost construita la inceputul sec al XV-lea.
Este manastire de maici. Telefon: 0250.863.327.
Maicutele canta extraordinar de frumos!!! Veniti sa le auziti! Veniti sa va inchinati Sfantului Preacuviosului Parintelui nostru Grigorie Decapolitul.

Manstirea Arnota
Se afla amplasata pe muntele cu acelasi nume, la altitudinea de 820 m.Accesul spre manstire se face pe Drumul Judetean 646,Costesti-Bistrita, la 12 km de intersectie.De pe platforma manstirii se poate admira, pe vreme frumoasa, panorama splendida a localitatii.Lacasul a fost ridicat de Matei Basarab intre 1632-1654.Legat de construirea bisericii, exista o legenda legata de acest loc:se spune ca, urmărit de turci, isi pierde urma, in ziua pomenirii Sfintilor Mihail si Gavriil, printre trestiile si rachitele unei mlastini,ce se afla pe locul actualei manastiri.Schimband hainele cu ale unui arnaut credincios,turcii l-au urmarit pe acesta si l-au ucis.Drept recunostinta, domnitorul a poruncit sa se asaneze mlastina si a ridicat pe locul acela o manastire cu hramul Sfintii Mihail si Gavriil.In anul 1998, s-a modernizat drumul de acces catre mansatire,iar acum este gestionata de manastirea Bistrita. Este manastire de maici.

Biserica din lemn de la Gramesti
Cea mai veche biserica a localitatii Costesti este amplasata la 100 de m de DJ.646 A Costesti-Pietreni.Biserica a fost ridicată in 1664 de catre mitropolitul Stefan al Tarii Romanesti.Biserica s-a ridicat, se pare, pe fundaţiile unei biserici mai vechi; are hramul Adormirea Maicii Domnului.

Biserica Schitul 44 de Izvoare
Este situată in satul Pietreni, la extremitatea vestica si la poalele muntilor Buila-Vanturarita,fiind inconjurata de codri seculari si livezi de pruni si meri. Biserica a fost, initial, metoc al manastirii Bistriţa si cunoscuta sub numele de Schitul de sub Piatra.Schitul este atestat documentar din anul 1701, conform inscriptiei de la intarare.A fost construita de egumenul Ştefan al manstirii Bistriţa,poarta haramul Sf. Nicolae.Biserica a fost vizitata de regele Carol ,de Alexandru Odobescu.

Biserica Schitul Papusa
Fost metoc al manastirii Bistriţa ,este situata in satul Bistriţa,amplasata pe partea stanga a raului Bistriţa, pe o suprafaţa sub forma de papusa,de aici si numele sau.De la biserica se poate zari intrarea in pesterea Liliecilor,iar tot de aici pleca vechea poteca care facea legatura cu manastirea Arnota.Documentar, biserica apare intr-un zapis datat 10 noiembrie 1710 si a fost construita de arhimandritul Ştefan,egumenul manastirii Bistriţa.Poarta hramul Sf. Grigorie Decapolitul.Astazi, biserica apartine comunitatii satului Bistriţa.

Biserica Peri
Este situata in satul Bistriţa, pe malul stang al raului Bistriţa, si se bucura de un cadru natural rustic,fiind inconjurata de livezi de pomi fructiferi. Pentru a junge la aceasta biserica, trebuie traversat raul Bistriţa.Dateaza din 10 august 1689,fiind din zid, construita de egumenul Paisie al Bistriţei si logofatul Cantacuzino. Aici sunt ingropati eroii cazuti in lupta anticomunista din noaptea de Pasti a anului 1949.

Biserica Ciorobesti este situata in cătunul cu acelaşi nume,la intrarea in satul Pietreni, la nici o suta de metri de DJ 646 A Costeşti-Pietreni.A fost construita in 1750 de egumenul manastirii Bistriţa,arhidamdritul Antonie,nume de care se leaga si ridicarea Crucii de Sudos in anul 1751.

Biserica veche din Costeşti
Vechea biserica parohiala a satului Costeşti a fost construita inainte de octombrie 1801, prin contributia arhimandritului Costandie,egumen al manastirii Bistriţa.Este construita din lemn de stajar,tencuita ulterior.Astazi biserica este parasita,nu se mai fac slujbe in ea, insa parintele protopop Marin ION se ocupa de restaurarea sa.

Crucea de Sudos
Are o vechime de 246 de ani,ridicata in anul 1756 de arhimandritul Antonie de la manastirea Bistriţa.Amplasata, initial, pe dealul numit Sudos,la granita cu Negrulestii si Pietrarii de Sus(loc numit La Cruce),acum se găseşte in curtea bisericii parohiale Costeşti, unde preot paroh este Marin ION - protoiereu Horezu.

Necropola hallstattiana de la Bistriţa
Este situata pe terasa din partea de vest a drumului de acces spre incinta manastirii Bistriţa.Aici au fost descoperite materiale din ceramica,iar cea mai de preţ descoperire a fost vatra cultica cu un diametru de 1,25 m amplasata intr-o groapa circulara.

Necropola hallstattiana Ferigile
Situata in partea de sud a localitatii,in fostul sat Ferigile si este alcatuita din doua componente:
-una principala, numita necropola tumulara, este situata pe o suprafaţa de 7000 de mp incepand de la cimitirul Costeşti-Ferigile spre nord.
-componenta secundara, numita si necropola plana, este situata in centrul civic al comunei, pe o suprafaţa de 2000 mp.In urma descoperirilor făcute, s-a ajuns la concluzia ca stravechii locuitori ai Costestiului locuiau pe zonele deluroase inalte,in cetati fortificate si foloseau platforma joasa de confluenta a raurilor Costeşti si Bistriţa pentru ritualuri de inmormantare.Aici s-au descoperit ceramica,arme si piese de harnasament,podoabe.Numeroasele dovezi se afla si astazi in custodia Muzeului de Istorie din Pitesti.

Muzeul Trovantilor ("Trovantii sunt concretiuni grezoase, reprezentand cimentari locale in masa nisipurilor care ii contin. Au forme sferice sau elipsoidale."):
se afla langa DN 67, la 300 de metri de intrarea in comuna Costeşti dinspre Rm. Vâlcea.Muzeu in aer liber,ocupa o suprafaţa de 5000 de mp si se afla la baza carierei de nisip.Trovantii sunt forme ciudate, nascute din nisip.Au inceput sa atraga atentia după 1970. Prin HG 1581/2005, muzeul Trovantilor a fost declarat rezervatie naturala.Se intinde pe o suprafata de 1,10 ha

Stabilimentul Bailor Costeşti
Apartine familiei Sacerdoteanu,strans legat de izvoarele de ape minerale,pe vremuri un furnicar pentru pacientii care veneau sa se trateze.Din pacate, astazi, complexul isi cauta identitatea spirituala.Azi mai ezista trei izvoare de ape minerale sulfuroase, amenajate.

Moara cu joagar din cătunul Ciorobesti
Este amplasata pe malul drept al raului Pietreni, la care se poate ajunge parcurgand o poteca ce se desprinde din DJ 646 A,Costeşti-Pietreni.Ansamblul se compune din doua unitati, moara si joagarul, actionate in comun printr-o mica turbina hidraulica.

Podul Reginei Maria si Crucile din piatra din cheile Bistriţei
Prima componenta a ansamblului a fost construit intre anii 1846-1848 de Bibescu Voda.Avea doua componente,primul pod fiind daramat odata cu construirea drumului forestier.Regina Maria,impresionata de frumusetea podului lui Bibescu Voda,petrecea ore in sir privind undele vijelioase ale Bistriţei.Crucea are o inaltime de 5 metri si este sculptata in basorelief.

Zona istorica rurala a satului Bistriţa
Cu doar 300 de metri pana la intrarea in manastirea Bistriţa, se intalnesc, pe-o parte si pe alta a drmului judetean, casele ce compun zona istorica rurala Bistriţa.Aceasta zona a fost inca de la ridicarea ctitoriei Craiovestilor proprietatea manastirii, unde se desfasura balciul anual ocazional pe data de 15 august.Singurele constructii existente aici erau carciumile.Cea mai veche constructie este casa Greurus, ridicata in jurul anului 1895 de către preotul Nicolae Lazarescu, zis si Popa Tigae.A doua ca vechime, dar cea mai valoroasa cladire din punct de vedere arhitehtonic a zonei, este casa Constantin Popian,ridicata in anul 1908.Urmeaza casa veche Glavan(casa Boharu),ridicata in jurul anului 1920 de Ion Glavan,pe doua niveluri.Spre sud de casa Popian, se afla casa Petrescu,construita de diaconul Ioan Tucu,casa Coclet - construita de Alexandru Mihailescu si casa Stoian - construita de capitanul George Nicolescu.

Cheile Bistriţei
Unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din Costeşti.Accesul spre chei se face prin drumul judetean Costeşti-Bistriţa,iar de acolo urmează drumul forestier.Cheile Bistriţei traverseaza extremitatea vestica a muntelui Arnota, având o lungime de 1,2 km.Partea cea mai interesanta a cheilor o constituie cele 22 de pesteri si un aven.O alta atractie a cheilor o reprezinta vegetatia specifica ce s-a dezvoltat pe stancile abrupte:tisa,floare de colt,mierea ursului,garofita de stanca,brusturele negru,mojdrenii,micsandrele de stanca.In total, 450 de specii de plante.

Cheile raului Costeşti
La est de Arnota,pentru a le putea admira, trebuie urmat drumul forestier spre Prislop.Singurii care pot strabate cheile sunt pescarii sau curajosii echipati corespunzător.Cheile Costestiului ofera turistului următoarele puncte turistice:
-biserica Schitul 44 de Izvoare
-ecosistemul Carligelor Mici (se patrunde pe o poteca ce porneste chiar de langa biserica)
-ecosistemul Sacii cu Lana,spre care se accede din drumul forestier, la circa 1km de Carligele Mari,de unde se urca spre est spre fagii seculari, spre stancile colturoase; privite dinspre Costeşti, au aspectul unor saci.Spre deosebire de cheile Bistriţei,cele ale Costestiului nu au pesteri,cu o singura exceptie: in punctul La Molizi ,unde se afla o grota de dimensiuni mici, in care s-au ascuns partizanii, in 1949.Din zona cheilor se poate pleca pe trei trasee turistice:.
-spre muntele Scarisoara, apoi spre schiturile Patrunsa si Pahomie
-spre muntele Scarisoara, apoi spre culmile Piatra, Buila-Vanturarita
-spre obarsia Raului Costeşti si apoi spre culmea muntilor Capatanii.

Biserica parohiala Secaturi: este situata in catunul cu acelasi nume.Spre biserica se poate ajunge din Drumul Judetean 646 A,Costesti-Pietreni, A fost construita intre anii 1913-1919.


Biserica parohiala Costesti: este amplasata in centrul civic Costesti, este cel mai tanar lacas de cult de pe raza comunei, succesoarea a doua biserici vechi: cea din fostul catun Grusetu si cea de lemn, a satului Varatici. In prezent, Preacucernicul Parinte Paroh, protopop de Horezu, Marin ION, se ocupa de restaurarea picturii. Unul dintre pictori este fiul Costestiului, GHEORGHE Cracana.

Parcul national Buila Vanturarita: a fost declarat parc natural prin HG 2151/2004.Are o suprafata de circa 4500 de ha si este situat pe teritoriul localitatilor Costesti, Barbatesti si Olanesti, intinzandu –se de la vest de raul Bistrita pana la est de raul Olanesti.
-Parcul prezinta elemente deosebite:
-Relief carstic spectaculos;
-Patru sectoare de chei;
-Peste 250 de pesteri si avene;
-Flora deosebita, cu specii protejate: floare de colt,iedera alba, tisa, larice;
-Fauna valoroasa: capra neagra,urs, lup,ras, pisica, cerb,cocos de munte,
-Retea dezvoltata de trasee montane,
-Trasee de escalada,
-Obiective cultural-istorice valoroase: manastirile Bistrita, Arnota, Patrunsa si Pahomie, schituiri si biserici.

Niciun comentariu: