Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

duminică, 5 iulie 2009

Temele pentru acasa. La gimnaziu... (www.suntparinte.ro)

Spre deosebire de scoala primara, la gimnaziu temele pentru acasa sunt mai numeroase. De multe ori, in aceeasi zi copilul trebuie sa scrie un comentariu sau o caracterizare la limba romana, sa faca cateva exercitii de gramatica, sa rezolve probleme la matematica si sa invete la istorie sau geografie.
Faptul ca un copil are prea multe teme de rezolvat nu este numai o problema a sistemului de invatamant de la noi. Si parintii din Marea Britanie se plang de faptul ca elevii aloca intre 90 si 120 de minute pe zi pentru teme, iar gradul de dificultate al acestora este foarte mare.
Insa daca la ei Guvernul a precizat ca temele pentru acasa nu sunt obligatorii, dar sunt incurajate. La noi situatia este cu totul alta: in functie de profesor, temele pentru acasa pot ajunge si la aproape trei ore.

Ce pot sa fac astfel incat sa aiba timp si pentru sport sau relaxare?
- discuta cu dirigintele de la clasa. Afla care sunt materiile la care are copilul prea multe teme si explica-i dirigintelui ca dupa ore copilul tau nu mai are timp decat pentru teme.
- construiti impreuna un plan! Gandeste-te in primul rand daca intr-adevar cunosti programul copilului tau si daca stii exact ce anume din ceea ce face el ii place cel mai mult. Pornind de la aceste lucruri fa impreuna cu el un plan cu activitatile lui zilnice, plan in care sa incluzi scoala, temele pentru acasa, plimbarile in parc, sportul, joaca, prietenii, televizorul si calculatorul. Lasa-l sa isi aleaga activitatile care i se par lui mai importante si daca ignora complet scoala, vorbeste cu el si afla care sunt motivele pentru care nu ii acorda importanta. Apoi propune-i solutii sau adu-i contraargumente pe care sa le poata intelege. Dupa ce aveti gata planul, lasa-l pe el sa-l coloreze si sa-l lipeasca de perete sau chiar sa-l faca pe calculator. Apoi, urmariti impreuna timp de o saptamana acest plan si notati care este ponderea fiecarei activitati. Altfel spus, prioritizati impreuna activitatile astfel incat copilul tau sa inteleaga faptul ca temele pentru acasa fac parte din programul sau la fel ca si joaca. Apoi, dupa ce aveti gata planul treceti la aplicarea lui. Copilul va intelege mult mai bine care este programul lui in ziua respectiva si isi va planifica activitatile pentru a avea timp si pentru distractie.
- cauta metoda de invatare potrivita pentru copilul tau! Pune-i intrebari pentru a vedea ce i-a placut cel mai mult la scoala, care parte din lectie i se pare mai interesanta, care jocuri i se potrivesc mai bine si ce anume din ceea ce vede la televizor il impresioneaza mai mult. Urmareste-l atunci cand citeste sau isi face lectiile pentru a afla care este ritmului lui de invatare sau de rezolvare a temelor si gasiti impreuna cea mai potrivita metoda pentru el. Si intotdeauna dupa fiecare disciplina faceti o pauza de zece minute.

Cum il pot ajuta la teme?
Scopul temei pentru acasa este de a consolida notiunile invatate, iar in momentul in care tu ii faci temele copilului, el nu intelege nici metoda de rezolvare si nici lectia care a fost predata la scoala. Iar daca la clasa va avea noroc si va scapa fara sa explice cum a facut tema, la exemenele finale situatia va fi cu totul alta.

- Spune-i ca intotdeauna inainte de a-si incepe tema trebuie sa invete lectia sau sa recapituleze notiunile pe care si le-a insusit in clasa. Altfel, va pierde mult timp cu rezolvarea si cel mai probabil va gresi.
Recomandare: Pune-i intrebari din lectii ca si cum ai vrea sa afli pentru prima data acele lucruri. Apoi, ajuta-l sa rezolve temele pe care le are de facut explicandu-i cerintele si dandu-i exemple din mediul lui familiar.
- Ajuta-l sa inteleaga la ce ii folosesc notiunile invatate la scoala dandu-i exemple practice. Ce ar fi daca timp de o saptamana ati tine impreuna evidenta temperaturilor urmarind spre exemplu buletinul meteo de la televizor sau de pe Internet? Va intelege mai usor ca in luna iulie este cald, iar in decembrie este frig. Sau atunci cand faceti cumparaturi la piata sau in supermarket intreaba-ti copilul: „Cat costa 3 pachete de biscuiti daca unul costa x lei?”
- Foloseste calculatorul la teme! Daca credeai ca poti utiliza calculatorului numai ca recompensa pentru copil, gandeste-te la posibilitatea de a-l folosi atunci cand isi face temele pentru acasa. Va fi mult mai interesat sa isi faca temele pentru ca va folosi un instrument care ii place atat de mult si pentru ca exercitiile abstracte din manual sau culegere vor deveni provocari pe calculator.

Recomandare: Exista numeroase lectii interactive pe calculator pentru gimnaziu care il ajuta pe copil sa inteleaga mult mai bine si mai usor notiunile predate la scoala. Fizica, Chimia, Geometria si altele sunt dezvaluite pe intelesul copilului cu ajutorul animatiilor si filmuletelor. In plus, el poate exersa avand la dispozitie o multitudine de exercitii, dar si jocuri. Este ca si cum un profesor i-ar sta alaturi si l-ar indruma atunci cand isi face temele. In plus, daca rezolva corect exercitiile primeste puncte pe care le poate folosi in jocul de la final.

Niciun comentariu: