Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

duminică, 5 iulie 2009

Dezvolta stima de sine a copilului tau. (www.suntparinte.ro)

Cunoasterea de sine este una din cele mai mari aventuri ale vietii noastre. La varsta frageda, copilul invata mai intai sa se “vada” pe sine prin ochii persoanelor importante pentru el: parinti, frati surori, rude apropiate, educatori, prieteni. In acest context, parintii au rolul esential de a ajuta copilul sa-si dezvolte o auto-perceptie realista si sanatoasa.
Parintii modeleaza comportamentul copilului, il ajuta sa castige incredere in el si sa se apecieze corect, dar si sa evalueze in mod real ceea ce il inconjoara, pornind de la recunoasterea propriilor calitati si defecte.
Copilul cu o stima de sine sanatoasa gaseste placere in interactiunea cu ceilalti, in activitatile de grup, ca de altfel si in actiunile personale; este apt sa lucreze in vederea gasirii solutiilor in fata provocarilor. Acesta isi cunoaste capacitatile si slabiciunile, dar si le accepta cu optimism.
Copilul cu stima de sine scazuta este posibil sa ocoleasca sau sa refuze situatiile care-l pun in fata unor noi incercari; adesea, acesta vorbeste negativ despre sine: "Nu voi invata niciodata sa fac asta..", "Ce conteaza? Oricum nu-i pasa nimanui de mine", etc. Astfel de copii prezinta in cele mai multe cazuri o toleranta scazuta la frustare, renunta usor sau asteapta ca altii sa le rezolve problemele. Acesti copii au tendinta sa fie autocritici si se autodezamagesc cu usurinta; orice esec temporar si minor este privit ca fiind permanent si de nesuportat, fiind insotit de pesimism.
Modalitati prin care poti incuraja dezvoltarea stimei de sine pozitiva a copilului tau:
1. Iubeste-l neconditionat
Copilul trebuie sa stie ca este iubit indiferent de abilitati, puncte forte sau slabiciuni, temperament etc. Imbratisarile, mangaierile sunt importante. Spune-i cat de mult il iubesti. Cand a gresit cu ceva si vrei sa il corectezi, ai grija sa inteleaga ca este vorba despre comportamentul lui, nu despre el ca persoana.
2. Acorda-i atentie
“ Castiga” timp si da-i atentie copilului tau. Uita-te la el, in ochii lui, ca sa-i fie clar ca asculti ce-ti spune. Astfel, ii transmiti mesajul ca el este foarte important pentru tine. Cand discutati, arata-i ca nu-i ignori nevoile.
3. Stabileste reguli
Anumite reguli, bine stabilite il ajuta sa se simta mai sigur. Poate necesita repetitie constanta din partea ta, dar curand va sti la ce sa se astepte. Fii clar si constant, sa inteleaga ca ai incredere in el si astepti sa faca ceea ce este corect.
4. Da-i posibilitatea sa aleaga
Ofera-i libertate sa aleaga intre doua posibilitati. Aratandu-i ca ai incredere in judecata lui, va avea siguranta si curaj cu fiecare oportunitate de a lua o decizie.
5. Lasa-l sa greseasca
Avand posibilitatea sa aleaga si sa-si asume riscuri, uneori copilul poate gresi. Dar, este o lectie valoroasa pentru increderea in sine. Invata din greseli, isi cunoaste mai bine limitele si accepta mai usor o infrangere. Va face o noua incercare cu mai mult entuziasm.
6. Lauda-l
Chiar daca uneori este mai usor sa vorbim despre greselile lui, tine cont de faptul ca toata lumea reactioneaza bine la incurajari. Toate acestea il vor face sa se simta mandru, multumit de el si va sti exact ce a facut corect.
7. Incurajeaza-l
Fiecare copil are nevoie de suport, trebuie sa incurajezi progresul, nu doar sa rasplatesti realizarea.


In incheiere
Dezvoltand la copil increderea in sine ii dezvoltam capacitatea de a se autoaprecia corect si de a avea incredere in potentialul sau. Treptat, copilul va dobandi un mod adecvat de a simti si de a gandi despre calitatile si defectele sale, formandu-si o imagine de sine pozitiva.


Autor: Ionela Ghitan
Profesor psiholog
Scoala Generala “Lucian Blaga”, Deva

Niciun comentariu: