Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

duminică, 5 iulie 2009

COPILUL, PARINTELE SI CARTEA (www.suntparinte.ro)

Copilul, parintele si cartea creeaza o triada perfecta a ceea ce inseamna dragoste, cunoastere si desavarsire. Fiecare carte inchide in ea o viata si este in masura sa-i insufle copilului setea de cunoastere ca mijloc de educare, autoperfectionare si relaxare.



Idei privind selectia cartilor si modul de lucru cu acestea:
- cartea este aleasa in functie de varsta biologica si psihologica a copilului. Povestile, povestirile din lumea animalelor si a plantelor sau cele avand eroi de varsta apropiata a copilului creeaza de multe ori un univers cu care acesta se identifica. De asemenea, sunt indicate basmele si povestile, lecturile cu continut stiintific care intra in sfera preocuparilor acestuia, lectura suplimentara indicata de invatator, cele cu actiune dinamica, coerenta, cu numar mic de personaje si cu dialog.
- prezenta imaginilor sugestive este importanta, acestea fiind in primul rand un mijloc de captare a atentiei copilului.
- cartea poate fi asezata in locuri apropiate privirii, putandu-se folosi semne de carte atractive, eventual cu personajele preferate.


Aspecte care pot fi urmarite pentru ca lectura sa fie receptata eficient de copil:
- creati o atmosfera favorabila lecturii, calm si buna dispozitie; eventual, se poate realiza o lume a povestilor in camera copilului deoarece intimitatea imediata are efecte relaxante si benefice unei concentrari maxime.
- cititi copilului cu intonatie corespunzatoare, fiti pentru cateva clipe actori in lumea lecturii; puteti antrena chiar copilul in acest joc de interpretare.
- ascultati lectura copilului si faceti sugestiile si corecturile necesare pe un ton cald.
- nu pedepsiti niciodata copilul trimitandu-l sa citeasca, pentru ca tot efortul anterior va fi zadarnic, iar dorinta de a dezvolta gustul pentru lectura se va gasi pe un teren cu nisip.
- subliniati valoarea educativa a fiecarui text; copilul fiind la varsta imitatiei se va identifica cu personajele si situatiile.
- indemnati copilul sa creeze lumea celor citite; desenand cele citite, copilul isi va exprima mai usor sentimentele fata de eroi si situatii prin imagini si culoare.
- creati miniserate literare in care fiecare membru al familiei sa prezinte fragmente din opere urmate de interpretarea lor si apoi discutati pe marginea celor citite.


Aceste momente sunt foarte dragi copiilor: le dezvolta sensibilitatea, sunt mijloace de relaxare si momente de apropiere maxima, cand legaturile dintre membrii familiei se pot cimenta. Fiecare copil isi aduce aminte cu placere clipele pline de afectiune cand mama, tata sau bunica ii citea o frumoasa poveste de noapte buna.


Dragul meu parinte, fiind tu insuti apropiat de lumea cartilor, il poti determina pe copilul tau sa se aplece cu drag asupra acelor povesti si povestiri scrise anume pentru sufletul lui.


Autor: Eva Felicia
Liceul Teoretic ,,Vasile Alecsandri”, Sabaoani, jud.Neamt

Niciun comentariu: